Районите около град Александруполис, Гърция, са обхванати от силни пожари, като ситуацията остава трудна и променлива, поради сложните метереологични условия, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си.

Към 19:00 ч. на 20 август магистрала "Егнатия одос", в посока България, остава затворена. Движението към ГКПП "Капитан Петко войвода" се осъществява по стария национален път от летището на Александруполис през Ферес.

Гръцките власти предупреждават, че поради невъзможността пожарите да бъдат поставени под контрол е възможно да бъдат отваряни и затваряни пътни участъци във всеки един момент. От МВнР съветват да бъде използван маршрутът през ГКПП "Маказа" за по-голяма сигурност.

От ведомството припомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърщат към посолството на България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на страната в Солун на тел.: +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr; consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg . Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg

Гръцкото издание в. "Катимерини" съобщи, че жителите на три села в областта Еврос, Североизточна Гърция, са приканени да се евакуират заради пожара, бушуващ край Александруполис.

Огънят избухна вчера. В дейностите по потушаването му участват 48 пожарни коли със 176-членен персонал, 10 екипа пешаци, седем противопожарни самолета и четири хеликоптера. Усилията са съсредоточени върху голям фронт на пожара, източно от село Лутрос, докато на другите фронтове ситуацията е по-добра. Изгорели са къщи в селата Аетохори и Пефка, както и църква в Аетохори.

Гръцките власти евакуираха вчера осем села в близост до североизточната граница с Турция, където пожарът бушуваше, разгарян от силни ветрове, предаде Асошиейтед прес.

Жителите на Александруполис бяха посъветвани да държат прозорците си затворени поради дима, който се носи над града в резултат на пожара.

Друг по-малък горски пожар се разгоря край Солун, втория по големина град в Гърция. Преди това пожарникарите овладяха пожар на западния остров Кефалония.

Противопожарната служба е обявила висока степен на тревога за горски пожари през уикенда.

Пожари и у нас бушуват - най-тежко е Бургаско и Сакар планина.

Dir.bg