Севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава изпитания на стратегически крилати ракети в рамките на военно учение, съобщи днес държавната новинарска агенция на Северна Корея КЦНА.

Ким Чен-ун е наблюдавал как моряците провеждат учението при посещение във военноморска база на Корейската народна армия, допълва КЦНА.

Военното учение е имало за цел да накара "моряците да придобият умения за изпълнение на нападателна мисия в реална война и корабът бързо да порази целта без дори да допусне грешка", съобщава севернокорейската новинарска агенция.

Наблюдателите разглеждат учението като отговор на големите съвместни 11-дневни летни маневри на Южна Корея и САЩ, които са планирани да започнат днес. Целта на маневрите е да се укрепят отбранителните способности и възможностите за реагиране на двете страни.

Северна Корея редовно обвинява Южна Корея и САЩ, че използват военните си учения, за да се подготвят за нападение - нещо, което Сеул и Вашингтон отричат, отбелязва ДПА.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети с всякакъв обсег, някои от които могат да носят и ядрена бойна глава.
Изпитанията на крилати ракети не са обект на санкции срещу Пхенян. Такива оръжия обаче могат да се използват и с ядрени бойни глави.

След безпрецедентната поредица от ракетни изпитания през миналата година, Северна Корея тази година отново изпробва няколко пъти ракети, способни да носят ядрено оръжие.

БTA