Украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските депутати за това, че са помогнали на страната му да се противопостави на руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Това стана ден след като Дания и Нидерландия обявиха, че ще предоставят на Киев американски изтребители Ф-16.

Днес Зеленски каза, че ако руската инвазия се увенчае успех, и други части на Европа ще бъдат застрашени от военната агресия на Кремъл. "Ако Украйна не надделее в тази война, всички съседи на Русия ще бъдат застрашени", заяви той в реч в Копенхаген.

Украйна от месеци настоява пред западните си съюзници да ѝ предоставят самолети Ф-16. Въоръжените ѝ сили все още използват стара съветска авиационна техника, а контранастъплението срещу руските войски се извършва без подкрепа от въздуха, което според анализатори поставя украинската армия в доста неизгодно положение, отбелязва АП.

По-рано Зеленски обяви в социалната мрежа "Телеграм", че Украйна ще получи 42 самолета. Дания обеща 19 Ф-16, които може да бъдат предоставени някъде към края на годината, след като завърши обучението на украинските военни летци, което се очаква да продължи между четири и шест месеца.

Сформирането и привеждането в бойна готовност на украинските ескадрили обаче може да отнеме по-дълго, отбелязва Асошиейтед прес. Командващият военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка ген. Джеймс Хекър каза миналата седмица, че не очаква Ф-16 да донесат някаква коренна промяна на бойното поле. Сформирането на боеспособни ескадрили може да отнеме "от четири до пет години", посочи той.

Друг въпрос, който засега остава неизяснен, е с какво въоръжение ще бъдат оборудвани Ф-16 и как ще се извършва техническата им поддръжка в Украйна.

Миналата седмица САЩ дадоха зелена светлина за предоставянето на самолетите от Дания и Нидерландия. Благословията на Вашингтон е нужна за даряването на изтребителите, защото те са американско производство.

Вчера Зеленски посети Нидерландия и разгледа два Ф-16 в авиобаза в Айндховен заедно с нидерландския премиер Марк Рюте.

Рюте не посочи конкретен брой или срок за предаване на нидерландските изтребители. По думите му това ще стане, когато завърши подготовката на украинските екипажи и инфаструктура, които ще осблужват самолетите.

Дир.бг