Специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватен контрол“ е в ход на пътя Шумен – Бургас, съобщиха от пресцентъра на полицията. До 12:00 часа днес, в село Веселиново се извършва засилен контрол на пътното движение. Участват екипи на пътна полиция, агенция „Автомобилна администрация“, агенция „Пътна инфраструктура“, НАП и агенция „Митници“, НТУ, Инспекция по труда. Всяка институция и контролен орган извършват проверки, съобразно компетентностите му.

В рамките на 10 минути са установени двама водачи с не връчени общо 12 електронни фиша за превишена скорост. Единият от водачите е с 8 фиша. Двамата си получиха „честитките“ във Веселиново.

„Целта на операцията е ограничаване на пътния транспортен травматизъм на територията на област Шумен. Цели се превантивен ефект на водачите за недопускане на тежки ПТП-та. Най-честите нарушения, които констатираме са неизползването на обезопасителни колани и обезопасителни системи за деца. Осъществяваме контрол заедно с много други структури. Следим за претоварване на тежките автомобили, за употреба на алкохол и други“, каза ст. инсп. Мирослав Василев от сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Шумен.

Провеждането на проверки с участието на всички контролни органи на едно място има изключително превантивен ефект и води до промяна в поведението на водачите на МПС. Целта на съвместната операция е ограничаване на предпоставките за настъпване на произшествия, спазване на правилата за движение по пътищата, на техническата изправност и регистрацията на моторните превозни средства и теглените от тях ремаркета, спазване на изискванията за допустими маси и размери на движещите се по пътищата товарни превозни средства, както и спазване на времената за управление и почивка от водачите извършващи обществен превоз на пътници или товари, допълниха от пресцентъра на ОД МВР-Шумен.

129 водачи и 11 пътници са проверени в рамките на специализираната полицейска операция в село Веселиново днес. Съставени са 4 акта за установени административни нарушения, наложени са 17 глоби с фиш. Връчени са 36 електронни фиша. ИААА е констатирала две нарушения - едното тахографско, другото за техническа неизправност. Три са установените нарушения за водачи без платена винетна такса от служителите на НТУ

Водач на лек автомобил БМВ с бургаска регистрация бе установен да шофира без валидно свидетелство за управление на МПС. Пътните полицаи установили и значителна техническа неизправност на лекия автомобил - спукано предно стъкло.  Табелите на автомобила са иззети, прекратена е регистрацията му.

Акт за установено административно нарушение е съставен на водач на Пежо Боксер с прикачено към него ремарке. При проверка е установено, че водачът не притежава категория за управление на МПС към която спада състава от пътното средство. За ремаркето няма сключена  застраховка Гражданска отговорност и валиден годишен технически преглед. Табелите на автомобила и ремаркето ще бъдат свалени, регистрацията им ще бъде прекратена.

ШУМ.БГ