Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняем в извършване на палеж в с. Косово, съобщиха от пресцентъра на съда.

Ахмед А. е обвинен, че в съучастие с друго лице е осъществил палеж на имущество на значителна стойност, при който е създадена опасност за живота на четири лица и за увреждане на друго имущество. При пожара на 10 август са унищожени автомобил и къща с прилежащи постройки. Заради съмнения за умисъл, били проведени процесуално-следствени действия, при които били установени Ахмед А. и 42-годишен мъж. Шуменският окръжен съд го е задържал под стража, което той обжалва с искане за парична гаранция. 47-годишният мъж е осъждан многократно, но е реабилитиран.

Апелативният съд изцяло сподели становището на Шуменския окръжен съд за наличие на обосновано предположение за съпричастността на този обвиняем. Ахмед А. е проявил особена настойчивост в действията си по подбуждане и подпомагане на другото лице. От събраните данни може да се заключи, че при по-лека мярка има опасност да извърши престъпление.

С тези доводи Апелативния съд потвърди определението на Шуменския окръжен съд за задържане под стража на Ахмед А. Съдебния акт не подлежи на обжалване.

ШУМ.БГ