Пилот на руски хеликоптер Ми-8, който се е противопоставял на руската инвазия в Украйна, е дезертирал по време на полет над украинска територия при тайно организирана специална операция, се казва днес в изявление на украинското военно разузнаване, цитирано от Франс прес.

"Пилотът сега е в Украйна", докато "другите двама членове на екипажа, които не са знаели за намеренията му и не са се предали, са загинали след кацането", обясни Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна.

ГУР посочва, че се е подготвяло "с месеци" за тази операция, след като с него се е свързал руският пилот на име Максим Кузминов, който е поискал гаранции за сигурност, нови документи, парична компенсация и възнаграждение.

Когато е получил възможност, докато е прелитал близо до границата, той отклонил хеликоптера, като е летял "на много ниска височина" до посоченото място, "за да предаде своя хеликоптер на украинските войници", посочва ГУР, без да уточняват датата на операцията.

Според украинското военно разузнаване Кузминов е служил в 319-ти хеликоптерен полк на ВВС на Русия, чийто щаб е в Приморието, в руския Далечен изток.

В същото време семейството му е било прехвърлено в Украйна и е "в пълна безопасност", пише украинското военно разузнаване.

Три украински дрона, изпратени срещу Москва, са били свалени от руската противовъздушна отбрана

Що се касае до случващото се на фронта в последните часове, три украински дрона, изпратени срещу Москва, са били унищожени тази нощ от руската противовъздушна отбрана, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите сили са свалили два безпилотни летателни апарата - първо над Калужка област, а след това и над Истрински район в Подмосковието.

Тези сведения бяха потвърдени от кмета на руската столица Сергей Собянин. Той каза първоначално, че по предварителни данни няма пострадали хора, нито са нанесени материални щети. След това Собянин уточни, че падащи отломки са нанесли щети на сграда.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи за свален украински дрон и над Тверска област. Безпилотният летателен апарат се е бил насочил към Москва, каза Собянин. Той добави, че по предварителна информация няма пострадали хора и нанесени щети.

До момента няма реакция от страна на Украйна. Властите в Киев по принцип рядко коментират подобни атаки, отбелязва Ройтерс.

Нападенията с дронове срещу руски цели, особено в Крим - анексирания през 2014 г. от Москва украински полуостров - и в региони, граничещи с Украйна, станаха почти ежедневие, откакто два безпилотни летателни апарата бяха унищожени над Кремъл в началото на май, припомня агенцията, цитирана от БТА.

През последните седмици тези атаки нарушават графика на полетите до и от руската столица. Украйна рядко поема пряка отговорност за такива удари с дронове, но казва, че унищожаването на руска военна инфраструктурата помага на контранастъплението, което Киев започна през юни.

Губернаторът на граничещата с Украйна Брянска област в Русия съобщи снощи и за предотвратен опит за проникване на диверсионно-разузнавателна група (ДВГ) от съседната страна, предадоха ТАСС и Франс прес.

Сили на руското министерство на отбраната и на Федералната служба за сигурност не са позволили на идващите от Украйна диверсанти да проникнат на територията на Русия. При бягството си групата е изоставила оръжия и боеприпаси, някои от които чуждестранно производство, написа губернаторът на Брянска област Александър Богомаз в "Телеграм".

В последно време руските власти съобщават почти всекидневно за атаки с дронове и опити за проникване на ДВГ в граничещи с Украйна региони.

Зеленски посети фронтовата линия в Донецка област

Украинският президент Володимир Зеленски, който преди дни смени военния министър, посети фронтовата линия в източната Донецка област, предаде Франс прес.

"Донецка област. Посещаваме защитаващите Украйна бойни бригади, които са част от тактическата оперативна група "Донецк", каза Зеленски на публикуван в "Телеграм" видеозапис на негова среща с войници.

По време на работното си посещение украинският президент награди военни, отличили се в сражения, съобщи държавната новинарска агенция Укринформ.

"Силни хора, които защитават страната ни. Уважаеми офицери, войници и всички, които защитават живота на Украйна с риск за живота си. Искам да поздравя днес всички вас, да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Искам да благодаря на вашите родители за това, което правите, за това, че държавата има хора като вас", каза Зеленски.

Украинският президент пожела на войниците здраве и възможно най-бърза победа. "Гордея се, че в нашата страна имаме толкова обикновени, но героични хора. Благодарение на вас Украйна определено ще я има. И това е важно за всички бъдещи поколения. Слава на Украйна!", добави Зеленски.

Дир.бг