Г-20 е постигнала съгласие да приеме за свой постоянен член Африканския съюз (АС), съобщи днес агенция Блумбърг Нюз, цитирайки източници запознати с въпроса.

Решението ще даде на съставения от 55 страни членки АС, който досега имаше статут на "поканена международна организация" в Г-20, същия статут като на Европейския съюз, допълни Блумбърг, цитиран от Ройтерс и БТА.

Индийският премиер Нарендра Моди отправи през юни до лидерите на държавите членки на Г-20 предложение АС да получи пълноправно и постоянно членство в блока на предстоящата среща на върха в индийската столица Делхи. В момента Г-20 включва 19 страни членки и ЕС.

Лидерите на Г-20 се очаква да обявят решението си за приемането на АС по време на срещата си този уикенд, съобщи Блумбърг.

Държави като Германия, Бразилия и Канада също изразиха подкрепа за членството на АС в Г-20.

Г-20 е междуправителствен форум на най-големите световни развити и развиващи се икономики. Членове на блока произвеждат близо 85 процента от световния БВП, имат дял от 75 процента в международната търговия и съставляват две трети от световното население, посочва Ройтерс.

Дир.бг