Армения заяви днес, че Азербайджан изпраща войски на границата, и предупреди, че това може да предизвика нови тежки сражения в региона, който от 30 години е зона на военен конфликт, предаде ДПА.

"През последните няколко дни Азербайджан разположи сили по линията на контакт с Нагорни Карабах и на границата с Армения", каза премиерът Никол Пашинян на правителствено заседание.

Антиарменската реторика продължава да се увеличава, като Азербайджан предявява за все повече арменски територии, заяви Пашинян. Той призова ООН и международната общност да предприемат бързи действия по въпроса.

Двете бивши съветски страни в Южен Кавказ са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който е част от международно признатата територия на Азербайджан, но е населен предимно с арменци, отбелязва ДПА.

В началото на 90-те години на миналия век, Нагорни Карабах се отдели с подкрепата на Армения от Азербайджан след кръвопролитен военен конфликт. През 2020 г. с помощта на Турция Азербайджан, който е силно въоръжен благодарение на приходите си от петрол, успя да си върне по-голямата част от областта при втора война.

След примирието, което бе сключено в крайна сметка, арменците трябваше да се разделят с повече от 70% от територията, която по-рано контролираха в Нагорни Карабах. Въпреки спирането на огъня изблиците на насилие продължават. Напрежението ескалира, като Азербайджан от месеци блокира Лачинския коридор, който е единственият начин за достъп на Армения до Нагорни Карабах.

Наблюдатели определят ситуацията в региона като катастрофална. В Нагорни Карабах има недостиг на храна и лекарства, а от вчера хлябът се раздава само срещу купони, отбелязва ДПА.

БТА