Кръстовището на бул. „Симеон Велики“ в Шумен при магазин Практикер ще бъде променено – или ще се възстанови светофарната уредба, или ще се увеличи диаметъра на кръга.

Това стана ясно на днешното заседание на Областната комисия по безопасност на движението.

На заседанието присъства експертът от Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата /ДАБДП/ инж. Иван Табаков, който представи доклад за кръстовището. Установени са били няколко проблема - хоризонталната му маркировка е изтрита,  пешеходните пътеки са поставени неправилно, има грешни знаци, а също така диаметърът на кръга е малък. Той препоръча да се направи анализ на автомобилния поток, който да покаже кой вариант е най-добър.  „За мен в момента кръстовището е опасно и не може да се остави по този начин“, каза Табаков.

Старши експертът по Транспорт, логистика и знаково стопанство на община Шумен Владимир Събев обясни, че кръстовището ще бъде променено по начин, определен в Генералния план за организацията на движението в община Шумен, който се изработва в момента. „Възложили сме на фирмата, която го изготвя, да се изпълнят предписанията в доклада ви по отношение на преброяването на трафика и да се прецени възможността за възстановяване на светофарната уредба или промяна на геометрията на кръга, за да има една устойчивост и в следващите 10 години да нямаме спорове по това“, каза Събев.

Той обясни, че срокът за предаване на предварителния Генерален план е края на ноември т.г. После ще има обществено обсъждане, след което документът ще бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.

Комисията по безопасност на движението разгледа също искане с 50 подписа на жители на „Дивдядово“ за поставяне на изкуствени неравности на бул. „Велики Преслав“. Решението и на този въпрос ще се търси с Генералния план за организацията на движението.
Представителите на общините от областта докладваха за готовността за свършеното по отношение на безопасността на движението във връзка с началото на учебната година.

ШУМ.БГ