Камарата на представителите на САЩ ще започне разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън, заяви високопоставеният републиканец Кевин Маккарти, предаде преди минути BBC. То ще се фокусира върху "обвиненията за злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция" срещу държавния глава.

Републиканците разследват президента, откакто поеха контрола над Камарата през януари. Изслушванията досега не откриха конкретни доказателства за неправомерно поведение от страна на Байдън. Те обаче хвърлиха повече светлина върху бизнес сделките на сина му Хънтър Байдън, които според републиканците са съмнителни, както и това знаел ли е президентът за дейностите на наследника си.

Това е първият ход в политически процес, който може да доведе до гласуване за импийчмънт в Камарата на представителите. Ако това бъде одобрено с обикновено мнозинство, може да последва процес в Сената на САЩ.

В кратко изявление Маккарти каза, че има "сериозни и достоверни" обвинения, свързани с поведението на президента. "Взети заедно, тези обвинения рисуват картина на култура на корупция", каза той.

В момента Хънтър Байдън е обект на федерално разследване за възможни данъчни престъпления, свързани с чуждестранните му бизнес интереси. Срещу него се води дело за укриване на данъци и разследване в Конгреса, че е получавал подкупи от украинска компания.

Бивш близък сътрудник на Хънтър даде показания пред Конгреса неотдавна. Девън Арчър твърди, че настоящият американски президент е участвал в бизнес разговорите на сина му. Хънтър пък се е опитвал да създаде "илюзия за лесен достъп чрез него" до баща му, като го е включвал в бизнес разговорите си на високоговорител над 20 пъти. Арчър и синът на Байдън са били в борда на украинската енергийна компания Бурисма през 2014-та година, когато настоящият американски президент беше вицепрезидент на Барак Обама.

Името на Хънтър Байдън стана повод и за още атаки срещу американския президент - поводът дело, че не е платил данъци върху доходи от над 1 милион и половина долара, както и за незаконно притежание на оръжие. Първоначално Хънтър Байдън беше сключил сделка с федералните прокурори да се признае за виновен и да избегне дело - ход, който веднага провокира политически престрелки.

Всичко това се случва само месец, след като излезе проучване, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящият държавен глава Джо Байдън са с изравнени шансове за Белия дом през 2024 г.

Въпреки задълбочаващите се проблеми на Тръмп с правосъдието, гласоподавателите са разделени поравно в предпочитанията си с 43% подкрепа за всеки от двамата кандидати. Такива са резултатите проучване на Сиена колидж/в. "Ню Йорк таймс".

Дир.бг