Европейската комисия съобщи, че изпраща на Либия спешна помощ по механизма на ЕС за гражданска защита заради щетите, предизвикани от бурята в последните дни.

Отбелязва се, че вчера либийските власти са потърсили международна помощ чрез представителството си към ООН в Женева. Германия, Румъния и Финландия вече са предложили значителна помощ от палатки, полеви легла и одеяла, 80 генератора за ток, храни, резервоари за вода. ЕС е готов да съгласува предоставянето на допълнителни предложения за помощ, допълва комисията.

Отпуснати са първоначално 500 000 евро хуманитарна помощ за справяне с най-спешните нужди на хората в Либия, засегнати от бурята "Даниел". Финансирането ще бъде за животоспасяващи здравни, водопроводни и санитарни доставки.

Комисията отбелязва, че заради бурята два язовира в либийския град Дерна са били разрушени, а наводненията са отнесли цели квартали, мостове и пътища. По предварителни оценки в наводненията са загинали над 5000 души, 9800 все още са в неизвестност, а 20 000 са били принудени да изоставят домовете си.

След 2011 г., когато бе свален и убит ръководителят на страната Муамар Кадафи, ЕС е предоставил помощ на нуждаещи се хора в Либия за над 89 милиона евро. Либия получава помощ от ЕС за развитие и ранно възстановяване, добавя ЕК.

БТА