Румънската армия откри нови останки от дрон след руски атаки от тази нощ срещу украинските пристанища на Дунав близо до румънската граница. Те са открити след започнало разследване по постъпили сигнали на спешния телефон 112 за възможни случаи на удар с дрон в район между местностите Нуфару, Малкочи и Валя Нукарилор

Екипаж на хеликоптер IAR 330 Puma на румънските военновъздушни сили от авиобаза "Михаил Когълничану" е идентифицирал около 11:30 ч. днес в района на градовете Нуфарул и Виктория, в окръг Тулча, фрагменти, които биха могли да са от дрон. Отломките са разпръснати на площ от няколко десетки метра, се казва в съобщение на Министерството на отбраната, публикувано на официалната страница на ведомството.

Съгласно процедурите друг хеликоптер на румънските военновъздушни сили от 90-та авиационна транспортна база в Отопени е изпратен в района със специализиран екип на борда, за да извърши предварителни проучвания на терена и да вземе проби за експертизи, става ясно още от информацията.

Дроновете, използвани от Руската федерация, са трудни за откриване на радари, тъй като атакуват на ниски и много ниски височини до 100 метра, заяви говорителят на Министерството на отбрана Константин Спину.

Той добави, че "нито един радар никъде по света няма неограничени възможности за откриване".

Министерството на отбраната на Румъния категорично осъжда нападенията, извършени от Руската федерация срещу някои обекти и елементи на гражданската инфраструктура в украинските пристанища на река Дунав.

"Тези нападения са неоправдани и в сериозно противоречие с нормите на международното хуманитарно право", се казва в позиция на ведомството до медиите.

От Министерството на отбраната уточняват още, че остават в постоянна връзка със съюзническите структури, които се информират в реално време за ситуацията, породена от руските атаки.

Това е третият случай на падане на останки от дрон в Румъния за седмица. Предишните два случая са от миналата седмица и доведоха до привикване на временния шарже д'афер на Русия в Министерство на външните работи на Румъния и взимане на мерки за засилване на въздушното пространство на страната.

Дир.бг