Министерството на външните работи на Румъния спешно ще извика в Букурещ ръководителя на дипломатическата мисия на Руската федерация. В позицията, изпратена до редакцията на БТА, министерството изразява "категоричен протест" срещу "нарушаването на въздушното пространство на Румъния".

Малко по-рано през деня Министерството на отбраната информира, че откритите на площ от няколко десетки метра в окръг Тулча фрагменти от дрон са подобни на използваните от руската армия.

„Твърдо призоваваме за прекратяване на многократните атаки срещу украинското население и гражданска инфраструктура и безотговорната ескалация от страна на Руската федерация на ситуацията със сигурността, включително на границата между Румъния и Украйна, и същевременно призоваваме за спазване на международното право, включително неприкосновеността на въздушното пространство на Румъния. Министерството на външните работи отново категорично осъжда тези незаконни атаки, които нарушават международното право и се считат за военни престъпления”, се казва в позицията на МВнР.

Ведомството е информирало и се консултира със съюзниците от НАТО за развитието на събитията на границата между Румъния и Украйна, включително днешния инцидент.

БТА