Украйна съобщи днес, че нейните войски са отвоювали още територии на източния фронт и са напреднали в южната част на страната в рамките на военната си контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната Ханна Маляр заяви, че през изминалата седмица силите на Киев са си върнали два квадратни километра земя около разрушения град Бахмут, който бе превзет от руските войски през май след месеци на ожесточени сражения.

Силите на Киев си върнаха и две села на южния фланг около града – Андреевка и Клишчеевка, уточни Маляр.

Двете населени места се намират на по-голяма надморска височина и превземането им може да създаде предпоставки за възстановяване на контрола над ключовия град.

От началото на контраофанзивата силите на Киев са освободили около 51 кв. км. в района на Бахмут, заяви Маляр и добави, че на юг в Донецка област украинските войски продължават да удържат руското настъпление към градовете Авдеевка и Мариинка.

Украинските сили се опитват да напреднат към Азовско море в южната част на страната, за да разделят руските сили, които през изминалата седмица завзеха 5,2 кв. км. площ, добави Маляр.

Като цяло по време на контраофанзивата Украйна си е върнала повече от 260 кв. км. в южната част на страната, уточни заместник-министърът.

По време на продължаващите вече трети месец контранастъпателни действия Украйна отчита бавен, стабилен напредък срещу укрепените руски позиции, като е превзела редица села и е напреднала по фланговете към Бахмут, но все още не е превзела по-големи селища, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски и други официални представители отхвърлиха твърдения на западни критици, според които контраофанзивата на Киев е бавна и възпрепятствана от стратегически грешки.

Агенция Ройтерс не успя да провери чрез независим източник твърденията, а Москва все още не е заявила нищо за украинския напредък.

БТА