Техеран заяви, че е сключил сделка със САЩ за размразяване на ирански средства на стойност 6 долара милиарда, след което ще бъде извършена размяна на по петима задържани, предаде Ройтерс.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани каза, че средствата, замразени в Южна Корея, ще бъдат притежание на Иран от днес, което ще задейства размяната на петима граждани на САЩ задържан в Иран срещу петима иранци, задържани в САЩ.

Иранските активи на стойност 6 милиарда дорала, някога замразени в Южна Корея, вече са в Катар, което е ключов елемент в сделката за размяна на затворници със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Насър Канаани направи коментара на пресконференция, излъчена по държавната телевизия, но предаването прекъсна веднага след думите му без да бъде дадено обяснение.

"Въпросът за размяната на затворници ще бъде решен днес и петима затворници, граждани на Ислямската република, ще бъдат освободени от затвори в САЩ“, каза Канаани. "Петима затворени граждани, които са били в Иран, ще бъдат предадени на американската страна реципрочно, по тяхна воля. Очакваме тези два въпроса да бъдат решени напълно въз основа на споразумение.“

Нямаше друга информация, публикувана незабавно от агенциите, а американски представители не потвърдиха коментарите, посочват медиите.

Планираната размяна на активи и затворници се разигра на фона на увеличаване присъствието на американски войски в Персийския залив, с възможността войници да се качат и да охраняват търговски кораби при преминаване през Ормузкия проток, откъдето минават 20% от всички доставки на петрол.

От Катар дойде потвърждение, че размразените 6 милиарда долара ирански активи са прехвърлени в Доха, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с подробности по въпроса. Днес в Иран в готовност стоеше самолет на Катар, с който  петима американски затворници и двама членове на семейство ще отлетят за Доха.

БТА