Младежки фестивал „Деца на джаза“ ще се проведе в Шумен от 29 септември до 1 октомври. Събитието се организира от Общинския младежки дом в партньорство с Радио Джаз FM. Това е първият джаз фестивал в България

През 2023 г. фокусът е джаз пианото. С първото издание на джаз феста ще бъдат отбелязани 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров. Ще бъде отбелязан и приносът на Тинко Станчев, роден в Шумен и започнал именно тук музикалните си занимания, както и на неговия син – Марио Станчев.

Два модула – обучителен и концертен са организирани по време на събитието.

В обучителния модул лектори и водещи на практически занимания ще са преподаватели по съответния инструмент във висши училища в България, които са автори с активна концертна и звукозаписна дейност. Преподаватели през тази година ще бъдат Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив). При отворени врати за всички интересуващи се от музиката те ще разгледат темите за композирането, аранжирането, импровизацията и изпълнението на джаз пиано. Съвместните лекции ще бъдат записани и публикувани онлайн за свободно ползване. Редовни обучаващи се ще бъдат деца и младежи от Шумен и от цялата страна, учещи във висши и средни училища и школи по изкуствата.

В концертния модул ще бъдат представени изпълнения и импровизации на преподавателите, на обучаващите се и на свързани със съответния инструмент и честваните личности артисти. Фестивалът ще представи в самостоятелни концерти оригинални проекти на тримата преподаватели Антони Дончев, Ангел Заберски и Мирослав Турийски – събития с висока художествена стойност и същевременно илюстрация на преподаденото на обучаващите се.
Концертът на трио Владигерови ще се фокусира върху приноса към музиката на членове на бележитата фамилия.

Концертът лектория на проф. Владимир Радулов – водещ джаз пианист, преподавал в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, ще дообогати концертната програма на Фестивала. С него ще свири тромпетистът Венци Благоев.

Галаконцертът на обучаващите се ще е с участието на тримата преподаватели, които на финала ще поднесат свои интерпретации на творби на Добри Войников.

Съпътстващата програма на Младежки фестивал „Деца на джаза“ е наситена с прожекции на тематични видеоматериали, работилници и изложби, събития за най-малките и техните семейства.

Програмата на фестивала може да видите в прикачения файл.

ШУМ.БГ