Членове на шуменската общинска организация на БСП снемат доверието от лидера на партията Корнелия Нинова. Причината е решенията за номиниране на проф. Христо Христов за кандидат-кмет и за прекратяване на правомощията на общинския председател Веселин Пенчев.

Това се казва в декларация, разпространена днес до медиите. От нея не става ясно колко и кои членове на партията я подкрепят. Пише, че са „социалистите от актива на общинската партийна организация на град Шумен, членове на изпълнителното бюро, Общински съвет на БСП, контролна комисия, делегати на общинската конференция, председатели на ОПО и КИ и редови социалисти“. Писмото е изпратено от официалния имейл адрес на БСП-Шумен.

Декларацията е изпратена и до централата на „столетницата“ в София.

„На 10.09.2023 година, НС на БСП не само не уважи решенията на Общинската конференция на БСП в град Шумен, за издигане на кандидати за кмет и общински съветници, както и модела на листата, Не! На 10 септември НС позволи да бъде манипулиран от тесен кръг членове на БСП, ръководен и подбуждан от депутата Иван Иванов. Нещо повече – решенията да бъдат прекратени правомощията на Председателя на ОбС, ИБ, Общински съвет на БСП, делегатите на общинската конференция и председатели па ОПО и КИ не просто обезглави общинската партийна организация на прага на изборите за местна власт. Това решение унизи и възмути членовете на партията до такава степен, че цели партийни организации да поискат да бъдат разформировани“, се казва в декларацията.

Шуменските социалисти смятат още, че с това решение се обрича на провал участието на БСП на изборите за местна власт.

„Вярвате ли, че кандидат за кмет, неразпознаваем за болшинството социалисти, симпатизанти и съмишленици в Община Шумен, ще успее да спечели изборите? Давате ли си сметка, че решението на НС от 10 септември улеснява неимоверно ГЕРБ, в борбата за кметския стол? Не бяхте ли вие лидерът, който дойде да призове възможно най-широк кръг социалисти да участват активно в живота на партията и в обсъждането и вземането на решения? Защо тогава не зачетохте решението на Общинската конференция, проведена след събрания във всяка партийна организация? При положение, че Венцислав Венков е предложен от 33 основни партийни организации, а Христо Христов – само от 4 (и то под диктовка), защо Ви се струва нелогичен резултатът от гласуването? И като не ви харесва кандидатът за кмет, защо подменихте листата от кандидати за общински съветници? Нали за вас беше важен всеки глас, всяко мнение?”, питат шуменските социалисти.

Те казват още, че партията е преживяла неведнъж тежки и критични моменти в своята над стогодишна история и винаги се е изправяла, отърсвала се е от грешки, предатели и вредители, за да продължи напред.

„Ето защо, госпожо Нинова, ние снемаме от вас доверието, което сме Ви гласували досега на Вас и на ИБ, с надеждата, че ще преосмислите действията и решенията си. Проблеми от такъв характер има не само в Шумен. Подобно е положението във Варна, Сливен, Търговище, Стара Загора и още места в страната. Продължаването на тенденцията за налагане на решения, за диктат и авторитаризъм и неспазване на принципа за пряка демокрация неминуемо ще доведе до тежки поражения в БСП и тогава неминуемо ще се стигне и до настояване за вашата оставка“, завършва декларацията на социалистите.

ШУМ.БГ