С военен ритуал в шуменското село Градище тържествено беше открита паметна плоча с имената на 22 жители на селото, загинали във войните на България, съобщиха от Военно окръжие - Шумен.

Паметникът бе открит от полк. Дилян Димитров - декан на факултет "Артилерия, ПВО и КИС" и г-н Идриз Халидов - кмет на село Градище. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите отдали живота си във войните, след което пред новооткритата паметна плоча бяха поднесени венци и цветя.

Тържеството се състоя пред НЧ "Отец Паисий" в центъра на селото.  Във военния ритуал участваха курсанти от факултет "Артилерия, ПВО и КИС" гр. Шумен на НВУ "Васил Левски". В тържествената церемония със свои изпълнения участва градския духов оркестър " Михаил Биков".

Началникът на Военно окръжие - Шумен подполковник Георги Георгиев прочете поздравителен адрес от директора на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към МО о.з. генерал-лейтенант Димитър Илиев. "Увековечаването на паметта на героите от Вашето село е знак на признателност и преклонение пред техния безпримерен подвиг и героизъм....военните паметници са свидетелство за многобройните и свидни жертви, чиито имена остават завинаги изписани със златни букви в съзнанието на народа", се посочва в поздравления адрес.

Идеята за създаването на паметната плоча в памет на загиналите във войните жители на шуменското село Градище е на г-н Мехмед Ялъм-жител на селото. Господин Ялъм приветства присъстващите на тържеството и благодари на всички, които са го подкрепили в реализирането й и завърши словото си с думите, увековечени и изписани и на паметната плоча "Вечна слава на героите! Животът е кратък - славата е дълга“!

Паметната плоча е изградена с финансови средства на дарители. 

ШУМ.БГ