Украинският президент Володимир Зеленски спря в Полша на връщане от Канада и връчи награди на двама доброволци, но не се срещна с официални представители на страната, предадоха Укринформ и Ройтерс.

Това става на фона на острите реплики, които си размени с президента и премиера на Полша от момента, в който Полша отказа да вдигне забраната за внос на украинско зърно, а Зеленски заяви, че ще я съди в СТО. Последваха критики от негова страна от трибуната на ООН, че поляците разиграват театър в полза на Москва, а в ответ дойде предупреждението на премиера Моравецки никога повече украинският президент да не си позволява да обижда поляците. По средата на набиращото скорост полско-украинско напрежение Полша съобщи, че ще замрази оръжейната помощ за Киев.

Въпреки това, на връщане от задоеканската си обиколка Зеленски спря именно в Полша и даде висока оценка на работата на полските граждани и доброволците по време на кратка спирка в Люблин на връщане към Украйна от официални посещения отвъд Атлантика. Той отбеляза в Телеграм, че "На път за Украйна имах честта да отбележа в Люблин усилията на полските граждани и доброволци. Бианка Залевска е журналистка, която от 2014 г. отразява руската агресия срещу Украйна и разпространява истината за това, което се случва заради нахлуването на руското зло. През юли 2014 г. тя беше тежко ранена, но не спира да се бори за доброто. Нейните доброволчески усилия спасяват живота на много украинци, включително на деца, които са транспортирани за лечение в детски болници в Полша. Благодарим ѝ за това!", се казва в публикацията.

Президентът Зеленски похвали и Дамян Дуда, лекар от спасителната служба, ръководител на доброволен медицински екип, който е и част от преподавателския състав на университета "Мария Кюри-Склодовска" в Люблин, пише БТА.

"Той и екипът му дойдоха в Украйна: в Бахмут, Соледар, на фронтовата линия в южната част на страната. Спасяваше нашите момчета, нашите войници, създаде фондация, която финансира закупуването на лекарства, и създаде център за обучение на бойни медици, активно обучаваше журналисти и доброволци, които се разполагат в зоната на бойните действия. Благодарение на такива грижи действително се спасяват човешки животи. Благодаря ти, Дамян", заяви Зеленски.

"Благодаря на Полша за неоценимата подкрепа и солидарност, които помагат за защитата на свободата на цяла Европа!", добави украинският президент в "Екс".

От неговата пресслужба уточниха, че Бианка Залевска е удостоена с орден "Княгиня Олга" втора степен, а Дамян Дуда -- с орден "За заслуги" трета степен, за значителния им личен принос в поддържането на държавния суверенитет на Украйна, териториалната ѝ цялост, както и за укрепването на украинско-полското сътрудничество.

Зеленски беше на посещение в Канада, където проведе редица срещи с държавни служители и предприемачи. Освен това той направи обръщение към парламента, припомня Укринформ.

Дир.бг