рад с предимно християнско население, оцелял след "Ислямска държава", е разтърсен от смъртта на най-малко 113 души след пожар в претъпкана сватбена зала. Броят на жертвите може да нарасне.

В Каракош (Хамдания) очевидци разказват, че стотици хора са били на сватбеното тържество, а пожарът избухнал от запалена (от факли) украса на тавана, докато младоженците танцували. Други версии говорят за фойерверки. Част от тавана е паднала след възпламеняване.

Според Червения полумесец общо 450 са загинали или ранени. В първите часове след трагедията нямаше информация дали младоженците са сред жертвите.

Вътрешното министерство издаде заповед за арест на собствениците на залата. Според арабската редакция на "Ал Джазира" броят на задържаните е достигнал 9 души.


По предварителна, цитирана от "Ройтерс" информация сградата е била направена от силно запалими строителни материали, което е допринесло за бързото ѝ срутване, съобщиха държавните медии.

Присъствали на събитието обясняват, че залата е изглеждала зле оборудвана за бедствието, без видими пожарогасители, малко изходи и покрита със запалим материал, който според един от тях се запалил "като бензин". Пожарникарите пристигнали 30 минути след началото на пожара.

Повечето жители на Каракош, най-големият християнски (но с язидско малцинство) град допреди десетилетие, избягаха, когато "Ислямска държава" го превзе през 2014 г., но около половината се върнаха, след като групата беше прокудена през 2017 г.

Едва около 300 хил. християни остават в Ирак, след като повечето от 1.5 млн., които живееха в страната, избягаха по време на хаоса след водената от САЩ инвазия през 2003 г. За останалите там ситуацията се утежни по време на възхода на "Ислямска държава".

Дневник