Азербайджан няма нищо общо с решението на местните арменци от Карабахския район на Азербайджан да се преместят в Армения или друга държава, заяви министерството на външните работи в Баку, предаде агенция Азертадж.

"Готови сме да им създадем условия за по-добър поминък, отколкото са били под заложничеството на военната хунта, създадена от Армения. Азербайджан е решен да реинтегрира арменските жители като равноправни граждани и Конституцията, националното законодателство на Азербайджан и международните ангажименти, които сме поели, осигуряват солидна основа за тази цел", заявиха още от дипломатическото ведомство.

"На министър-председателя Пашинян е добре известно, че настоящото напускане на арменските жители на Карабахския район на Азербайджан е тяхно лично и индивидуално решение и няма нищо общо с принудителното преместване. Ако някои сегменти от арменските жители не искат да живеят и да се подчиняват на законодателството и правилата на Азербайджан, ние не можем да ги принудим да го направят. Напротив, ние призоваваме арменците да не напускат местата си на пребиваване и да бъдат част от многонационален Азербайджан", заяви още външното министерство в Баку.

Ведомството призова Ереван да спре пречките пред процеса на реинтеграция  на местните арменци, ако Армения иска в региона да се установи мир и сигурност.

Армения казва, че Азербайджан е изселил принудително 70 500 арменци от региона, предаде Арменпрес. Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци. Преди азербайджанската военна операция Нагорни Карабах имаше население от 120 хиляди души.

BTA