-  Проф. Христов, снощи, на 5.10.2023 година стана ясно, че  за трета поредна година сте включен в изключително престижната класация на Станфордския университет в САЩ в Топ 2 процента на най-влиятелните учени в света. Как приемате това  поредно признание?
- Приемам го като международно признание от колеги-световни учени. Това се прави от независима комисия от учени на базата на конкретни данни – специално за мен тази справка касае научната ми дейност и кариера за периода от 1992 година до сега. По принцип класацията на Станфордския университет в Калифорния се изготвя след комплексен анализ на научните достижения  на повече от 10 милиона водещи учени от цял свят, които имат научна продукция, регистрирана в така наречените световни бази от данни. И от тях се подбират най-силните два процента, като в списъка на най-добрите учени в света се включват изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Аз попадам в три научни области – химично инженерство, екологично инженерство и нови материали.

-  Девизът на Станфордския университет е: “Вятърът на свободата вее!” А какво е за Вас пътят на успеха?
- Труд, труд и пак труд! И то в продължение на много години! Няма как да влезете в класацията на Станфордския университет за 3-5 или 10 години. Трябва много последователност!


- Вие сте безспорен авторитет в теоретичната физико-химия и по-конкретно в екологичната химия. Над 25 години сте бил в чужбина, като от тях 17 години в САЩ, а също в Русия, Германия, Франция и Япония. Защо се върнахте в България?
- Върнах се в България и в Шумен, за да помогна! Постигнах професионална реализация в най-престижните университети в света. Но аз съм шуменец и след като аз мога, то и градът ни може да се окаже напредничав. Искам Шумен да бъде модерен и богат град, в който човек успява заради способности и достойнство. Ще работя за това!

- Преподавател сте в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и може да се приеме като предимство, че влизате в политиката, след като през целия си живот до сега сте бил безпартиен. Как преценявате листата на кандидатите за общински съветници от местната коалиция ДБГ (БНД, ССД, “Ние идваме”), в която също сте включен?
- В листата за общински съветници на нашата местна коалиция се открояват много активни хора в Шумен. Те са доказани професионалисти с опит, които покриват с експертиза функциите и дейностите на общината и имат визия за развитието на града. Те ме спечелиха за каузата и за кандидатурата ми. Това са шуменци, които са обединени от голямото си желание да работят за своя град!
 
Пресцентър на местна коалиция ДБГ (БНД, ССД, “Ние идваме”)
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление