Уважаеми шуменци,

Представяме ви десетте приоритетни цели в програмата на ВМРО–БНД, които нашите съветници ще отстояват в Общинския съвет след изборите на 29 октомври.

Цел 2: Образована раждаемост.

Всички партии декларират, че преодоляването на демографската криза е тяхна приоритетна цел, но единствено ВМРО предлага редица последователни и ефикасни мерки в тази насока.

Програмата „Образована раждаемост“ вече работи в редица общини в България, но в Община – Шумен тя беше отхвърлена от предишния общински съвет. Ние ще настояваме за въвеждането й, като целта е да се стимулират финансово, според възможностите на бюджета, работещи родителите със средно и с по-високо образование. Според програмата, при първо дете младите образовани семейства ще бъдат подпомагани финансово с определена сума (между 500 и 1000 лв., в зависимост от бюджетните разчети и политическата воля на партиите в ОС), а при всяко следващо дете сумата, отпускана като финансова помощ, ще нараства.

Вярно, с тази мярка демографската криза няма да бъде преодоляна, но това е стъпка в правилната посока. Ако програмата „Образована раждаемост“ бъде съчетана с други мерки и ако последователно се работи за задържането на младите образовани хора в Шумен, макар и в дългосрочен план резултатите ще са видими. А без стратегическо мислене и без действия, насочени в дългосрочна перспектива няма да бъде решен нито един от важните проблеми на града и общината.

Пресцентър ВМРО – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление