47 сестри и акушерки от Випуск 2023 на Филиала на Медицинския университет „Параскев Стоянов“ в Шумен получиха днес своите дипломи за завършена бакалавърска степен в специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Официалната церемония се състоя в зала “Арена Шумен”. Присъстваха ректорското ръководство на медицинския университет, родители, близки, приятели на завършващите, преподавателите им, официални гости от община Шумен. Областна управа – Шумен, институции, здравни заведения.

Това е петият випуск, който завършва Филиала в Шумен, откакто той бе открит през 2015 г. През тази година четиригодишното си обучение приключиха 30 медицински сестри и 17 акушерки. По време на церемонията бе съобщено, че почти всички от тях са намерили място за своята професионална реализация. .

„Уважаеми абсолвенти, днешният тържествен ден отбелязва началото на вашия професионален труд. През годините на обучението ви вие вложихте много труд, постоянство и упоритост, за да усвоите знания и умения, необходими за професионалната ви реализация. Дипломите, които получавате днес са заслужено признание за постигнатите резултати и са гаранция за отличната ви подготовка. Но те ви натоварват и с отговорност, която трябва да оправдаете пред хората, на които ще помагате. Уверен съм, че сте готови да се справите с това предизвикателство. Изборът на професиите медицинска сестра и акушерка е въпрос на чест и призвание, на висок морал и отдаденост на най-важното човешкият живот и здраве. Поздравявам ви, че избрахте тези професии. Бъдете отговорни професионалисти, достойни и добри хора, всеотдайни и усърдни в работата си. Пожелавам ви здраве, лично щастие и успехи в професионалното ви развитие” каза
в поздравителното си слово ректорът на МУ – Варна проф. д-р Светослав Георгиев

След това абсолвентите положиха клетва, вдъхновена от делото на Флорънс Найтингейл, считана за първия специалист по здравни грижи и получиха дипломите си и множество награди. Отличник на Випуск 2023 на шуменския филиал е Симона Александрова, която получи диплом за медицинска сестра и парична награда.

По традиция в края на церемонията във въздуха полетяха шапките на абсолвентите.

ШУМ.БГ