На 12 октомври - Ден българската община, в гр. Смядово се проведе събрание на местна коалиция (МК) „Граждани за общината“ (ПП „Български възход“) и поздравителен концерт за жителите на община Смядово. Бяха представени кандидатите за общински съветници и кметове.

В своето изказване кандидатът за кмет на община Смядово инж. Христо Христов подчерта, че датата 12 октомври е свързана с публикуването на Закона за общините и градското управление през 1882 г. в брой 117 на „Държавен вестник”. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. Той представи кандидатите за общински съветници в неговата листа, като акцентира, че това са хора експерти и професионалисти.

В своето слово инж. Христов подчерта: „Това са хора, които застават с лицата си и своя авторитет за да служат на жителите на общината. Общинският съвет е органът, който по закон управлява общината, а не кметът. Кметът е изпълнител на решенията на местния парламент независимо от коя политическа партия е той. Това за съжаление не е така в община Смядово от години и това трябва да се промени. Ние и моя екип ще бъдем слуги на жителите на общината и ще работим за създаване на по-добри условия за живот, а община Смядово – за по-добро място за живеене. Не е нормално да няма 2 дни вода във водопреносната мрежа и да няма никакво обяснение за това от ръководството на общината. Едва ли не, жителите са длъжни подобни неща да ги приемат за нормални. Проблемите са много, но не трябва да се решават на площада, затова отправме покана към представителите на останалите политически партии за открит диспут по проблемите на община Смядово на 20 октомври (петък) от 18 ч. в залата на читалището".

Думата за приветствие беше дадена на г-жа Валентина Гоцева, представител на коалиция„Граждани за общината“ в община Велики Преслав и кандидат за кмет на общината.

В изказването си тя сподели, че е необходимо нов подход в работата на кметския екип и той да бъде насочен за гражданите и изцяло в тяхна полза. Администрация трябва да е в полза на хората и да съдейства за разрешаване на техните проблеми, а не да бъде отчуждена и апатична. Тя пожела успех на кандидатите за общински съветници и кметове и изрази увереност, че ще спечелят доверието на гражданите на община Смядово на предстоящите избори на 29 октомври. Тя завърши своето изказване с думите: „Вярвам, че на 29 октомври вие ще подкрепите МК „Граждани на общината“ (Български възход) и ще гласувате с бюлетина № 68 за по-добро бъдеще на община Смядово.

Думата беше предоставена на проф. д-р Сашо Евлогиев, областен координатор на ПП „Български възход“, който акцентира върху новите реалности в обществено-политическия живот и новия подход за управление на общините. „Новият модел за управление на общината е кметския екип да се състои от експерти в дадената област, които да го подпомагат при вземането на решения и те да бъдат адекватни на възникналите обстоятелства. Решенията да бъдат изпреварващи, а не да следват събитията, да се предотвратяват неблагоприятни ситуации, а не да се констатират факти и последици. Необходимо е да се осъществява прозрачно управление и постоянен граждански контрол. Общината трябва да се върне на гражданите, които да я развиват и управляват според обществения, а не личния интерес. Общинската администрация трябва да работи в интерес на жителите, а не да бъде препятствие, което жителите са длъжни да преодоляват за да решават своите проблеми и осигуряват своите потребности. Познавам инж. Христов повече от 35 години. Той е честен, обективен и справедлив човек. Служил е повече от 30 години в системата на Българската армия затова е дисциплиниран и изпълнителен. Има необходимия организационен опит, защото дълги години е работил с хора, комуникативен е и може да работи в екип, а това е много важно за работата на кмета на общината. Представените хора в листата за кандидати за общински съветници са смели и достойни хора, защото могат да обявят свята позиция по съществуващите проблеми на община Смядово и могат аргументирано да я отстояват. Поздравявам ги за проявената гражданска позиция и пожелавам успех на инж. Христо Христов и кандидатите за общински съветници. На вас жителите на община Смядово пожелавам здраве и на 29 октомври гласувайте по съвест и сърце. Ще се радвам ако дадете своето доверие и гласувате с бюлетина № 68 за възхода на община Смядово“.

Концертът на младите изпълнители на народни песни и специалния гост Славея Иванова бяха зашеметяващи и събраха нестихващите аплодисменти и овации на присъстващите жители и гости.

Пресцентър на ПП "Български възход" - Шумен