На 14 октомври (събота) в с. Осмар местна коалиция „Граждани за общината“ представиха кандидатите за общински съветници и кметове за община Велики Преслав и зашеметяващ концерт на групи за народни танци и певчески състави от селата  Дибич, Златар, Осмар, гр. Велики Преслав, гр. Шумен и др.

За да подкрепят своите колеги от община Велики Преслав и да изразят своята съпричастност към проблемите на общината присъстваха част от кандидатите за общински съветници и кметове от политическа партия (ПП) „Български възход“ на община Шумен. Беше представен кандидатът за кмет на община Велики Преслав г-жа Валентина Гоцева. Започнала своя професионален път през 1987 г. от с. Осмар като управител на районна потребителна кооперация (РПК) „Тича“ – гр. Преслав и постигнала своите големи цели с много упорит труд, безсънни нощи и с помощта на хората от големи и уважавани фамилии в селото г-жа Гоцева успява през 1991 г. да отдели селата Кочово, Осмар, Троица и Хан Крум в самостоятелна ПК „Букаците“, чийто управител е и до днес. В изказването си г-жа Гоцева посочи част от сериозните проблеми пред общината, като водоснабдяване, канализация, състояние на пътната мрежа, инфраструктура, сигурност и осветеност на населените места и др. Тя подчерта, че за общината времето е спряло, защото не се работи по проекти по различни национални и европейски програми, не се търсят външни инвеститори, не се работи в интерес на гражданите и се създават допълнителни административни трудности. Тя обеща да работи за развитието на община Велики Преслав и наистина след няколко години общината да заеме своето място, което произтича от самото име на най-големия град в общината, а именно да бъде Велик Преслав. С много вълнение Валентина Гоцева благодари на своята майка, която е на 90 години и присъстваше на събитието, и пред нея обеща, че няма да пожали сили и енергия за да превърне общината в истински европейски, туристически и културен център. Госпожа Гоцева представи кандидатите за общински съветници и кметове, като отдели специално място на г-н Георги Георгиев – кандидат за кмет на с. Осмар.

Думата беше предоставена на проф. д-р Сашо Евлогиев, областен координатор на ПП „Български възход“, който благодари от името на цялата група на г-жа Гоцева за отправената покана да присъстват на това емоционално тържество. Той разкри определени особености на коалицията „Граждани за общината“, които са обусловени от поставените цели, като връщане на общината на гражданите, прозрачно и ефективно управление, съпроводено с ефективен граждански контрол в защита на обществения интерес. Той подчерта, че кандидатите за общински съветници и кметове на община Велики Преслав имат няколко характерни черти, като: 2/3 от тях са жени, защото грижата за общината е, както майчината грижа; това са смели и достойни хора, защото застават с лицата си и своя доказан авторитет на експерти пред жителите на общината, те не са партийно обвързани и задължени на партията, която ги е издигнала, и.к. те са свободни да действат според своите убеждения, а не партийно задължени и обременени с поети от партията ангажименти; те са честни и обективни, готови да работят за общото благо, а не за личния си интерес. Проф. Евлогиев подчерта, че както е спрял часовникът на читалището така са спрели и грижите за подобряване на инфраструктурата и грижите на кметския екип за жителите на общината. Затова няма инвестиции, затова са разбити улици и тротоари, затова са неосветени улиците, затова има затруднено водоподаване и всички поставени проблеми от изказалите се преди него. Той предложи на присъстващите жители на общината на 29 октомври да дадат своето доверие на представените кандидати и да гласуват с бюлетина № 14, като подкрепят кандидатите за общински съветници и кметове от коалиция „Граждани за общината“. Пожела им здраве, вяра и сила за да реализират поставените цели.

На 15 октомври местна коалиция (МК) „Български възход“ (Български възход и ВМРО) представиха кандидатите за общински съветници и кметове в община Каспичан, като основен акцент беше кандидатът за кмет на с. Кюлевча – Галина Младенова. Беше направена възстановка от клуб „Крум Страшни“ за подготовка и използването на черешовото топче. Водещата обяви присъстващите гости и даде думата на г-н Явор Янакиев, представител на партия ВМРО. Той подчерта, че Галина Младенова е достоен човек, който ще работи за доброто бъдеще на с. Кюлевча и както е подредила прекрасния си дом, така ще подреди и селото. Г-н Янакиев е напълно убеден, че Галя е достоен човек и не е дошла за да печели от кметската заплата, а да работи за жителите на селото. Тя заслужава да бъде подкрепена на предстоящите избори на 29 октомври.

Думата беше предоставена на проф. д-р Сашо Евлогиев, който подчерта, че на тези местни избори създадената коалиция предлага хора професионалисти, хора честни и почтени, хора, които могат да гледат в очите своите избиратели както преди изборите, така и след това. Те няма да правят празни обещания, няма да лъжат за да спечелят изборите, а ще работят за хората за да създадат по-добри условия за живот и бизнес, като привличат външни инвеститори, които да отворят нови работни места и да гарантират работа и бъдеще на жителите на населените места от общината. Той препоръча на хората да гласуват на 29 октомври с бюлетина № 68 за общински съветници и да подкрепят Галина Младенова за кмет на с. Кюлевча.

Думата беше предоставена на кандидатът за кмет на с. Кюлевча г-жа Галина Младенова. Тя запозна присъстващите със своята програма, като акцентира на конкретните проблеми в селото и предложи варианти за тяхното решаване. Поради ограниченото време тя разкри само част от съществуващите проблеми, които от години не се решават от кметския екип и за тях се сещат само преди избори, а след тях ги забравят. Г-жа Младенова изтъкна проблема с водоснабдяване на селото, канализационната система, гробищния парк, тъмните улици и тяхното лошо състояние като асфалтово покритие и тротоари, занемарени и липсващи детски площадки, пенсионерския клуб и др. Тя вече е започнала да работи в името на жителите, като е осигурила поставянето на климатик в залата на пенсионерския клуб и ще продължи тази своя дейност, защото обича селото и смята, че хората заслужават повече грижи.

Изказване в подкрепа на Младенова направи и г-жа Мария Георгиева, кмет на с. Аспарухово, община Дългопол. Тя посочи, че когато е заела кметския пост нейното село е било в същия вид – с разбити улици, изгорели лампи, безработни хора, готови да напуснат селото във всеки момент, срутени къщи и докарани до пълна бедност хора. Сега, след 2 мандата нещата са коренно различни – улиците са асфалтирани, с маркировка, осветени, напълно безопасни, има регистрирани повече от 20 къщи за гости, които работят целогодишно, въведен е туристически данък и тези пари влизат в кметството и се инвестират според нуждите на селото. Разработени са няколко проекта, по които селото е бенефициент и е получило финансиране по европейски и национални програми. Ето така стъпка, по стъпка селото е започнало да се преобразява и в момента има чудесен вид. Тя изрази готовност да помага на Галя и да споделя своя опит за да се преобрази и с. Кюлевча, така, както е едно китно българско село, чиято чистота на въздуха е известна в десетки страни.

Тържеството продължи с много български песни и хора, ръченици, тропанки и отлично настроение на присъстващите.

На 16 октомври беше направено представяне на част от кандидатите за общински съветници и кметове в община Шумен. Беше посетено с. Илия Блъсков, където се представи кандидатът за кмет на селото Ивайло Иванов. В своето експозе проф. Евлогиев сподели с присъстващите, че Ивайло Иванов е млад, енергичен, честен и справедлив човек, който е работил 20 години в Испания и преди няколко години се е завърнал със семейството си за да работи в интерес на българската държава и българското общество. „Познавам го от дете, познавам семейството му, защото той и братята му са израснали пред очите ми. Много честни и истински хора, работливи, скромни, уважителни, готови да помогнат на всеки съсед, особено на възрастните хора и хората със затруднено придвижване. Убеден съм, че този младеж ще работи упорито за селото и няма да посрами семейството си, което живее тук и своите родители. Доверете се на Ивайло Иванов като гласувате с бюлетина № 20 и дайте вашия глас за да започне промяната на облика на с. Илия Блъсков". Според нас трябва да се върнем към традициите на българското семейство и българското общество; да възстановим доверието между хората и към институциите, само заедно, сплотени и единни можем да излезем от тежката криза, която е обхванала цялото общество. Но това е възможно ако сме убедени, че може да се случи и работим за тази кауза. Няма да е лесно, но това е верния път.

Думата беше дадена на кандидатът за общински съветник и кмет на селото, който запозна накратко присъстващите със своята автобиография и програмата си за действие. Той подчерта, че проблемите на селото са много и са от десетки години, но ще започне решаването им от най-важните към по-малко важните.

Очерта няколко идеи, с които ще започне, като възстановяване на съоръженията за поливната вода; осигуряване на пътната безопасност в селото чрез поставяне на хоризонтални ограничители на скоростта и пътни знаци, израждането на параклис, изграждането на спортна площадка.

Думата беше предоставена на присъстващите, които зададоха своите въпроси за замърсения въздух, извеждането на движението на товарните камиони извън селото, разбитите улици, липсата на бюджет на селото, липсата на санитарен възел в читалището и др. Проф. Евлогиев и Ивайло Йорданов отговориха на поставените въпроси и благодариха на присъстващите за отделеното лично време и тяхната активна гражданска позиция.

Пресцентър на ПП "Български възход" - Шумен