Спешно трябва да се разработят проекти за рехабилитация на входно-изходните артерии на Шумен. Ако това се направи до края на февруари, те ще могат да заменят два от вече подадените инфраструктурни проекти, за които е осигурено финансиране от държавния бюджет за 2024-та в размер на 50 млн. лв.

Това каза днес на заключителната си за годината пресконференция кметът Христо Христов.

“Става въпрос за пътя към 5-ти км., за пътя от кв. “Макак” през Гробищния парк и от “Алкомет”, като тук искаме да направим целия булевард до парк “Кьошковете”. Имаме възможност до края на февруари да променим подадените проекти и ако успеем, ще включим тези в 50-те милиона държавно финансиране”, обясни кметът.

Христов добави, че за да не се загубят средствата, са били подадени готови проекти за обекти, които са имали разрешение за строеж, каквото бе едно от изискванията. Това са проекти за Градския стадион – 32 млн. лв., за пътя Шумен – Ивански - Радко Димитриево – Салманово - Златар за 9,2 млн. лв., пътя Шумен - Лозево за 3,5 млн. лв., за ул. “Северна” за 2,7 млн. лв. и за ул. “Марица” в участъка от “Софийско шосе” до ул. “Климент Охридски”.

“Със сигурност остават проектите за Градския стадион, за ул. “Северна” и за ул. “Марица”, където ремонтите трябва да се довършат”, заяви Христов.

Кметът добави, че от държавните приходи към общината ще бъде заделен ресурс от 1 млн. лв., който да се ползва за разработване на проекти с държавно или европейско финансиране.

“Заварихме слабости в подготовката на проектите на общината и затова с тези пари искаме да имаме по-добра подготовка за кандидатстване. По тази причина ще предложим и промяна в структурата на общината с назначаването на заместник-кмет, който ще има този ресор плюс развитието на туризма”, каза още Христо Христов.

ШУМ.БГ