Малките кучета с издължени муцуни като уипет (вид хрътка) и мини дакел живеят по-дълго от големите породи с плоска муцуна от типа на английския булдог, предаде АФП, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс" (Scientific Reports).

Авторите му са анализирали данни, събрани за над половин милион кучета във Великобритания, с цел да насочат бъдещи собственици към придобиването им.

Това е първото изследване, което разглежда различията в продължителността на живота в зависимост от толкова широк спектър от фактори, включително порода, размери, форма на муцуната и пол, казва водещият му автор Кирстен Макмилън от благотворителната организация Догс Тръст (Dogs Trust).

"Средно голям мъжки екземпляр с плоска муцуна, като например английски булдог, е почти три пъти по-вероятно да живее по-кратко от малък женски екземпляр с издължена муцуна като мини дакел или италианска мини хрътка", обяснява Макмилън.

Според изследването, обхванало над 150 породи и кръстоски във Великобритания, средната продължителност на живота на всички кучета е 12,5 години. Тя спада до 9,8 години за френския булдог, класиран миналата година  от Американския киноложки клуб като най-популярната порода в САЩ.

Скорошни проучвания показаха, че т.нар. брахицефални кучета с плоски муцуни напомнят повече на човешки бебета, което ги прави особено симпатични. Доказано е обаче, че тази анатомична характеристика е свързана със сериозни дихателни проблеми и организациите за защита на животните отправят призив към хората да помислят добре, преди да се сдобият с подобно куче.  

"Резултатите от изследването разкриват истинска криза в здравето и благосъстоянието на брахицефалните кучета", казва Дан О'Нийл, председател на организацията Brachycephalic Working Group в придружаващ публикацията коментар.

"Изключително важно е обществеността да даде приоритет на здравето на животното, а не на това, което намира за сладко", допълва О'Нийл.

Според изследването кучетата с най-голяма очаквана продължителност на живота са ланкаширските хийлър (15,4 години), следвани от тибетските шпаньоли (15,2 години) и мини дакелите (14 години).

Женските кучета е по-вероятно да живеят малко по-дълго от мъжките, като при тях очакваната продължителност на живота е 12,7 години срещу 12,4 години.

Дарик