Изложба "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" гостува от днес в Шумен. Тя може да бъде разгледана до 14-ти февруари в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”

Снимките и детските рисунки разкриват зловещото лице на войната в Украйна, показвайки разрушенията на гражданската инфраструктура и войната през погледа на най-малките.

На откриването днес присъстваха заместник-посланикът на Украйна в България Анна Тертична, областният управител Добромир Добрев, кметът на Шумен Христо Христов, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова, бившият посланик на България в Украйна Красимир Минчев, председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

„Безсмислената агресия на Русия нарушава усилията на Европа да гради едно настояще без войни - този велик замисъл на страните от континента след Втората световна войни. В този смисъл Украйна се бори не само за себе си, но и за демокрацията на нашия континент. Затова те заслужават да бъдат подкрепени и самото ни присъствие в тази зала означава това – подкрепа за тяхната кауза. Надявам се хората от нашия град да дойдат, да видят, да си създадат впечатления и да се замислят за това до какво води войната“, каза при откриването областният управител Добромир Добрев.  

Думи на благодарност към българите за безрезервната подкрепа към народа на Украйна изказа заместник-посланик Анна Тертична.

Изложбата е организирана по идея на Софийския форум за сигурност и Съюза на офицерите от резерва “Атлантик”, със съдействието на посолствата на Украйна и САЩ и с подкрепата на Областния управител на Шумен.

ШУМ.БГ