Кое е по-важно за вас при избора на дрехи за спорт и свободното време – дизайнът или материята? За голяма част от хората по-важни са дизайнът и кройката и те не се интересуват от изработката на дрехите.

Все пак, ако предпочитате комфорта по време на спорт, не бива да подценявате значението на подходящата за това материя. Това е и причината все повече спортисти да се спират на спортни екипи с марка Nike, Adidas и др., които са създадени от отвеждащи потта тъкани, допринасящи за удобството.

В тази статия ще обърнем специално внимание на най-често използваните материи в спортното облекло и какви са техните качества.

Изображение: pexels.com

Най-разпространените тъкани

Дрехите, които носите при интензивно движение, влияят пряко на удобството и представянето ви.  Ако бягате с влажна от пот памучна тениска, която се усеща студена по тялото ви, едва ли ще се чувствате комфортно, особено през зимата. По същия начин ще ви пречат и дрехи, които са твърди на допир и ограничават движенията ви. 

Така че нека ви запознаем със свойствата на най-често срещаните материи в изработката на спортно облекло. Много често се правят смесици от няколко материи, които да съчетават различните позитивни качества в полза на спортиста.

Полиестер

Полиестерът е синтетично влакно, което се слави със своята издръжливост. Той издържа на много пранета, запазва вида и качествата си, както и не се мачка. Тази материя съхне бързо и не задържа влага, което обещава сухота по време на тренировка.

Недостатъкът му обаче е, че може да генерира статично електричество. Освен това, когато е от по-ниско качество, полиестерът може да дразни кожата и да я драска. В сравнение с памука, той е по-малко дишащ, така че вероятно ще се потите малко повече в него. В същото време полиестерът отвежда влагата и действа като изолатор, който запазва топлината на тялото, независимо от лекотата си.

Тъй като тази материя е синтетична, тя може да насърчи растежа на бактерии, които причиняват неприятна миризма. Затова ви съветваме след тренировка да изпирате веднага дрехите си.

Памук

Памукът е биоразградим и естествен материал, който е с богата история. Той се среща и най-често в гардеробите ни. Сред предимствата му се комфорта при носене и дишаемостта. В сравнение с други естествени материи каквито са коприната и ленът, цената на памука е много по-достъпна.

Издръжлив е, но не колкото полиестера. Един от недостатъците е, че не отвежда влагата, а я попива. Това може да бъде неприятно по време на спорт, тъй като дрехата може да полепне по тялото и да се усеща хладна.

Полиамид

Макар и найлонът и полиамидът да се смятат за една и съща материя, това не е съвсем така. Въпреки че споделят много характеристики, основната им разлика е техният произход. Докато найлонът е винаги  синтетичен, полиамидът може да бъде както естествен, така и синтетичен.

Ако трябва да го сравним с полиестера, полиамидът е по-малко дишащ и не е толкова издръжлив на пранета и дълги години носене. Въпреки това, неговата добра абсорбцията на влага, еластичност и комфорт са големи предимства. Именно от полиамид са изработени и голяма част от спортните екипи Nike.

От каква материя да изберете вашия спортен екип?

Подходящата материя, съобразена със спорта който практикувате, е от решаващо значение за цялостния ви комфорт и представянето. Ето и някои насоки как да изберете правилната за вас.

Кои тъкани отвеждат най-сигурно потта?

Сред материите, които най-добре отвеждат влагата, определено са полиестерът и полиамидът. Друго тяхно качество е, че са бързосъхнещи и петната от пот по тях не остават за дълго.

Идеални са за силови тренировки, бягане, HIIT, колоездене и други спортове. Освен това и цената им е по-достъпна от тази на естествените материи.

Кои материи са най-удобни?

За комфортни материи, които не ограничават движението, не генерират статично електричество и са дишащи, се смятат естествените. Това могат да бъдат не само памучните, но и тъканите от бамбук и полусинтетична вискоза.

Тези тъкани са дишащи и са идеални за дейности с умерена интензивност като пилатес, йога или голф. Чудесни са и за ежедневието.

Кои материи са най-издръжливи?

Тук отново се отличават полиамидът, полиестерът и найлонът. Тъй като тези тъкани обикновено са част от спортните облекла, които влизат в пералнята по-често от ежедневните дрехи, издръжливостта им е допълнително предимство.

Dress4less.bg