Руската полиция извърши днес най-малко 45 ареста при демонстрации в памет на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес и БТА.

Навални бе погребан в Москва, но повечето от обществените прояви в негова памет бяха проведени в други градове, съобщи неправителствената организация ОВД-Инфо.

"ОВД-Инфо получи информация общо за повече от 45 ареста", заяви неправителствената организация в комуникационното приложение "Телеграм".

Само шестима души са били задържани в Москва. Останалите задържани са в други места, като например Новосибирск и Воронежка област.

Хиляди руснаци с червени и бели букети се събраха по тротоарите, водещи към мястото, на което бе погребан опозиционерът Алексей Навални, две седмици след смъртта му в сибирска наказателна колония, предаде Ройтерс.

Още преди ковчегът да бъде откаран на гробището, хиляди хора се бяха събрали и скандираха името на покойния Навални. Някои викаха, че руският президент Владимир Путин е убиец. Ройтерс отбелязва, че съюзниците на Навални държат Путин отговорен за смъртта на опозиционния политик.

Кремъл, който обяви Навални и неговите поддръжници за подкрепяни от САЩ екстремисти, които искат да предизвикат революция, отрича всякакво участие на държавата в смъртта му. Освен това властите заявиха, че всяко неразрешено събиране в израз на симпатия към Навални ще бъде третирано като нарушение на закона. Полицаи бяха разположени часове преди погребението. Бяха издигнати метални бариери като мярка срещу потенциални безредици.

На погребението на Навални присъстваха чуждестранни представители, сред които и американската посланичка в Русия Лин Трейси, която се беше облякла в черни дрехи и носеше в ръцете си червени рози.

Нито един от обикновените хора, дошли да се простят с Навални, не пожела да се представи пред медиите с пълното си име, но всички изразиха възхищението си от безстрашието на Навални в борбата с една власт, за която самият той допускаше, че един ден може да го убие, отбелязва Ройтерс. Според интервюираните опечалени Навални е бил една от малкото надежди за промяна в Русия, която се очертава да бъде управлявана от Путин най-малко до края на десетилетието, изтъква Ройтерс.

Дир.бг