Париж смята, че от властите на Израел трябва да се потърсят обяснения за ситуации в Газа, които не могат да бъдат оправдани. Това заяви френският министър на външните работи Стефан Сежурне в интервю за в. "Монд".

"Отговорностите за блокадата на помощта са определено на Израел", каза Сежурне и отбеляза, че катастрофалната хуманитарна ситуация създава и "ситуации, които не могат да бъдат оправдани и за които на израелците трябва да се потърси сметка".

Франция удвои усилията пред израелските власти, за да увеличат те пропускателните пунктове за камиони с хуманитарни пратки. Но тези усилия "не са били удовлетворени и гладът е в допълнение към ужаса", заяви Сежурне, посетил региона преди един месец.

Думите му идват след като при раздаване на хуманитарни помощи в четвъртък в Газа се стигна до трагедия. Израелски огън и тъпканица отнеха живота на 115 души, според палестинското движение "Хамас". Вчера Сежурне призова за независимо разследване на този случай.

Днес в интервюто за "Монд" дипломат номер едно на Франция заяви още, че нещата са  "в задънена улица в Рафах", където са струпани близо милион и половина палестинци. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че в скоро време ще има сухопътна офанзива срещу Рафах, който е последният бастион на "Хамас". Според Сежурне това би било "ново хуманитарно бедствие". "Ние правим всичко, за да го избегнем", добави той и припомни, че Франция от месеци призовава за трайно прекратяване на огъня.

Запитан как Франция и другите страни биха могли да повлияят на конфликта, Сежурне заяви, че всеки има лостове за влияние. Що се касае до Франция "признаването на палестинска държава е един от елементите на процеса за мир, който трябва да се използва в подходящия момент", заяви той.

Сежурне изтъкна също и въпроса за нормализиране на отношенията на Израел със Саудитска Арабия, както и този за американската военна подкрепа, които също биха могли да бъдан лост за влияние.

"Не сме ние тези, които могат да наложат оръжейно ембарго", каза още Сежурне и  отбеляза, че "това е комбинация от елементи, които трябва да бъдат използвани по координиран начин на дипломатическо ниво".

БТА