Няма френско-германски сблъсък, увери дипломат номер едно на Франция Стефан Сежурне в интервю за в. "Монд".

Той подчерта, че няма разделения между  Франция и Германия въпреки различията, демонстрирани от техните лидери Еманюел Макрон и Олаф Шолц относно Украйна. "Няма френско-германски сблъсък, ние сме съгласни по 80 процента от въпросите", увери Сежурне.

Ябълките на раздора, които са най-видими, касаят сега формата на помощ, която да се окаже на Украйна в момент, в който помощта от 60 милиарда долара на САЩ остава блокирана от Конгреса на тази страна, отбелязва Франс прес.  По време на конференция в подкрепа на Киев в Париж в понеделник френският президент Еманюел Макрон както изглеждаше индиректно разкритикува страни като Германия, които дълго време са се колебаели да доставят някои тежки оръжия на Украйна.

"Говорих с колежката ми Аналена Бербок, ние ще се видим идния вторник в Париж. Има желание да говорим", заяви Сежурне. "Няма никаква драма, защото ние имаме една и съща цел - подкрепата за Украйна", каза той

Сежурне освен това отхвърли идеята, че дискусиите за военно присъствие в Украйна имат предизборни цели в навечерието на евровота през юни. "Въпросът не е изборен, а екзистенциален. Украйна е в центъра на предизборните дебати, защото има различия по въпроса. Предпочитам това да не беше така и да имаше широк консенсус отвъд партийните разделения", каза Сежурне.

Той също така призова да няма разделение във Франция, защото националната полемика относно помощта за Украйна няма да е от полза за никого. Сежурне прикани всички да си дадат сметка, че случващото се в Украйна "ни касае всички нас".

БТА