Саудитска Арабия ще участва в тазгодишния конкурс "Мис Вселена" за първи път в историята на конкурса.

27-годишен модел Руми Алкахтани, която е родена в Рияд и е създател на съдържание в социалните мрежи, ще представлява родината си на престижния конкурс за красота.

"За мен е чест да участвам в конкурса "Мис Вселена 2024." Това бележи първото участие на Кралство Саудитска Арабия в конкурса "Мис Вселена", написа Алкахтани в профила си в Instagram.

Конкурсът "Мис Вселена" тази година ще се проведе в Мексико.

Освен че е коронована за Мис Саудитска Арабия, Алкахтани също така притежава множество титли за красота, сред които "Мис Близък изток" (Саудитска Арабия).

Алкахтани има бакалавърска степен по дентална медицина и владее английски, френски и арабски.

Конкурсът "Мис Вселена" миналата година включваше две транссексуални жени и plus-size модела Джейн Дипика от Непал, която е първата състезателка с по-пищни форми, която достигна до полуфинал.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман Ал Сауд стои зад няколко промени, насочени към въвеждане на социални и икономически реформи в Саудитска Арабия.

На жените е разрешено да шофират, да посещават обществени спортни събития и концерти, както и да получават паспорт без одобрението на мъжки настойник.

Саудитска Арабия също така подаде официална кандидатура за Световното първенство по футбол за мъже през 2034 г. и беше домакин на няколко международни изпълнители като BTS, Пост Малоун и Марая Кери, въпреки критиките, че поп звездите помагат да се замаскират нарушенията на човешките права от режима.

Дир.бг