В ДГС-Смядово започнаха проявите, свързани със Седмицата на гората. Инициативите стартираха с ден по-рано, с участието на деца и родителите им от Смядово, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

малки и големи жители на Смядодво се включиха в потушаване на огън с гръбни пръскачки и тупалки и залесяване на дръвчета от различни видове. От стопанството бяха подготвили и изложба с рога, като експертите обясниха на децата защо животните сменят рогата си и през кой сезон. В края на деня малчуганите и горските разселиха заедно фазани в землището на Смядово, което се оказа изключителна атракция за всички.

В Седмицата на гората  Александрина Карева от ДГС-Смядово представи нов авторски урок днес пред деца от ДГ „Маргаритка“, горски педагози от РДГ-Шумен и СИДП. Това е второто занятие с книжка и различни игри, което е разработено от младата педагожка.

По време на урока малчуганите от забавачката научиха как се залесяват дръвчета, какво е нужно,  за да растат и какви грижи полагат лесовъдите за гората. Децата поставиха в саксия няколко семенца от различни дървета, като  обещаха да ги поливат, а през следващата година да ги залесят в парка.

С интересна игра за тревите и храстите, които пречат на дръвчетата да растат Александрина Карева обясни на малките ученици защо без горските няма как да се появи нова гора. По време на урока малчуганите научиха кой гаси пожарите в горите, къде може да се пали огън и защо пламъците извън огнищата могат да унищожат цялата гора.

С игри за животните децата преговориха и други важни теми свързани с почистването на горите и подхранването на дивеча през зимата. По-късно малките ученици с интерес наблюдаваха залесяването на 50 фиданки в парка пред детската градина. В акцията се включиха лесовъди от териториалното поделение и служители на община Смядово.

Проявите за Седмицата на гората в ДГС-Смядово ще продължат със залесяване на 15 декара нова гора, като в кампанията ще учатват служители на РДГ-Шумен и СИДП.

ШУМ.БГ