Отсечените за изминалата година дървета на територията на стопанствата в обхвата на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ са в размер на 617 хиляди плътни кубически метра. За същото време прирастът е около 900 хиляди плътни кубически метра, което означава, че дървесният запас се увеличава.

Това съобщи на изнесена пресконференция по повод Седмицата на гората днес директорът на СИДП инж. Симеон Давидков. 

„Ползваме дървесина само където се налага да се подобри състоянието на гората. Политиката последните години е да се увеличава периодът на сечите. В горите преди се влизаше през 5 години, сега се влиза през 10 – 15. Гората се увеличава. Хората може да са спокойни, че няма да допуснем да се унищожи. От друга страна, залесяване се извършва там, където има необходимост“, каза той.

Инж. Давидков отчете още, че предприятието е успяло да задоволи всички нужди от  дърва за огрев на местното население. Тази година намалихме цените за физически лица от малките населени места. 

Директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов допълни, че се отчита спад на нарушенията, констатирани от горските служители. „С 30% са намалели съставените актове. През 2023 актовете са около 200, докато през 2022 са 300. Причина за това е сериозните мерки, предприети от СИДП и горските стопанства за задоволяване на нуждите на населението със законна дървесина. През миналата година бяха повишени 10 пъти глобите за сеч и съхранение на незаконна дървесина – от 50 на 500 лв. Това се оказа добър възпиращ фактор за незаконните действия в горите“, каза Гелов.

Освен че нарушенията са по-малко на брой, те също така не са големи по мащаб.

Гелов добави, че нарушенията в Шуменско са много по-малко отколкото в Търговищко, като съотношението е от порядъка на 80 към 20 процента. Той отбеляза, че горите в териториалния обхват на Регионалната дирекция, който включва Шуменска и Търговищка област, са в добро състояние и към момента няма огнища на болести и вредители.

1563 декара с нови гори ще се появят тази година на територията на СИДП благодарение на два големи проекта по програма с европейски средства. По единия от тях -  „Горите на Североизтока“, ще бъдат залесени 138 дка в Новопазарско.

През миналата година лесовъдите на СИДП са създали 1741 декара нови гори.

ШУМ.БГ