НАСА обяви, че иска да изследва предмет, за който жител на Флорида твърди, че е паднал върху къщата му и може да е от изхвърлени отпадъци от Международната космическа станция (МКС), съобщи АФП.

Обектът ще бъде изследван в Космическия център "Кенеди" във Флорида, за да бъде определен неговия произход.

Макар и да тежи по-малко от килограм, той пробива покрива на къща на жител на Нейпълс, Флорида, на 8 март. Човекът - Алехандро Отеро, е публикувал снимки в "Екс" на полуцилиндричен сив обект и дупка в пода. Той е "пробил покрива и два етажа", пише Отеро в социалната мрежа.

За 8 март беше планирано повторното навлизане в атмосферата на един необичаен космически пакет. През 2021 г. НАСА освобождава палет със стари акумулатори на МКС. Те постепенно са падали неконтролирано към Земята.

През март т.г. НАСА обяви, че е извършила задълбочен анализ и е установила, че палетът "безопасно ще навлезе отново в атмосферата".

Според астрофизика Джонатан Макдауъл времето, посочено от Отеро, както и мястото на инцидента, действително биха могли да съответстват на парче от този товар, като се имат предвид обявените координати на траекторията.

Подобни инциденти са се случвали и в миналото. През 2022 г. австралийските власти потвърдиха, че парче овъглен космически боклук, паднало в овчарник, е дошло от космически кораб на "Спейс Екс".

Дарик