Летищата - някои от тях изключително натоварени, други изненадващо луксозни, а трети просто стресиращи, но каквито и да са, ако пътувате често в чужбина, няма как да ги избегнете. Но някои от тях са просто блестящ пример както за архитектура, инфраструктура, така и като отношение към пътниците.

Въз основа на проучвания на удовлетвореността на клиентите на 550 от световните летища, Skytrax World Airport Awards 2024  обяви Doha Hamad Airport  за най-доброто летище на планетата!

То измести от първото място миналогодишния победител Singapore Changi , който беше понижен до второ място, но в миналото е печелил 12 пъти. За победата главният изпълнителен директор на Qatar Airways Бадр Ал Меер заяви, че за тях е "истинска чест, че пътниците ни избраха за най-добро летище в света за трети път", според Sydney Morning Herald.

Осем европейски летища попаднаха в топ 20 - парижкото летище "Шарл дьо Гол" зае шесто място, а летищата в Мюнхен, Цюрих и Истанбул също влязоха в челната десетка.

Въпреки че Сингапурското летище слезе с едно място надолу, Азия се представи изключтелно добре, заемайки седем от първите 20 места, четири от които са в Япония. Tokyo Haneda и Tokyo Narita са в челната петица, но летищата Centrair Нагоя и Kansai също влизат в списъка на 20-те най-добри.

20-те най-добри летища в света през 2024 г.

Доха Хамад

Сингапур Чанги

Сеул Инчеон

Токио Ханеда

Токио Нарита

Париж CDG

Дубай

Мюнхен

Цюрих

Истанбул

Хонконг

Рим Фиумичино

Виена

Хелзинки-Вантаа

Мадрид-Барахас

Centrair Нагоя

Ванкувър

Кансай

Мелбърн

Копенхаген

Дир.бг