Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до една година и усложненията при новородените са по-чести.

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между три и пет години. Това потвърди и Кунчев, като посочи, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо четири за същия период на 2023 година.

По време на срещата бе обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни, при най-малките съмнения да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в Министерството на образованието и науката внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки. Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. „Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, посочи Главчев.

Децата до едногодишна възраст, заболели от коклюш, са 38, каза вчера д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза миналата седмица в Министерския съвет, че не очаква масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст. Коклюшът е бактериално заболяване, поддава се добре на антибиотично лечение и когато се хване навреме, не е тежко като протичане, каза Кунчев. Той припомни, че имунизационната схема за децата в България при коклюш включва имунизация с шествалентна ваксина на два-три, четири месеца, след това с петвалентна ваксина на две години, с четиривалентна ваксина на четири години, с тривалента ваксина на 12 години на детето.

Държавният здравен инспектор съветва при наличие на пристъп на кашлица повече от седмица или две, която трудно се поддава на лечение, да се направи изследване за коклюш.

Причинителят на коклюш циркулира в България, като до миналата седмица - най-интензивно в София и в западната част на страната, а през последните дни случаи на коклюш бяха открити в областите Плевен, Хасково и Велико Търново.

БТА