Парламентът отложи с една година либерализацията на цената на тока за битовите абонати. Така от 2025 година гражданите ще плащат сметки за електричество по цени на свободния, а не на регулирания досега от КЕВР пазар на ток.

Предложението за удължаването на срока за оставане на регулирания пазар на ток за гражданите беше на БСП, които междувременно се срещнаха с протестиращите миньори пред парламента и редактираха проекта за промени.

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че социалистите припознават искането на протестиращите отлагането на излизането на битовите абонати на свободния пазар да бъде не с една, а с три години. Тя предложи гражданите да плащат тока по пазарните цени от 2027 г.

Нинова опонира, че целта на предложението е да не се оскъпи токът за гражданите с 20%, да има време да се подготви системата, която в момента не е, макар че се готви вече пет години. "Пет години не е направено нищо, така казват от КЕВР и специалистите", заяви соцлидерката. Според нея "три години е разумен срок, за да си спасим индустрията и да позволим шок за гражданите".

Депутатът от ПП Радослав Рибарски веднага контрира предложението на БСП. "Отлагате с допълнителни 2 г. либерализацията на пазара на едро, а ние сме в подготовка поне от 2019, напомни той. По думите му "това, че отлагаме, отлагаме, отлагаме, ще стигнем дотам, че от днес за утре да се въведе".

Според него такива срокове могат да причинят само щети и дори да се увеличи таксата "задължение на обществото", която ще влезе в сметките."Ефектът ще стане дефект", предупреди Рибарски.

Пленарната зала отхвърли отлагането с 3 години и гласува това да стане от 2025 г., като коригира енергийния закон, където беше предвидено да се случи още през тази година.

По-рано, в предпоследния ден на 49-ия парламент депутатите отпуснаха ежегодна помощ за рекултивация на "Мини Марица Изток" по 250 млн. в продължение на 4 години, по предложение отново на БСП и депутата Драгомир Стойнев. Също на социалистите беше отпадането на гласуването на Пътната карта за климатична неутралност, която, според Нинова "допълнително слагаше кръст на въглищната индустрия".

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също се срещнаха с протестиращите миньори и енергетици. От ГЕРБ съобщиха във "Фейсбук", че срещата се е провела в сградата на Народното събрание. "Обещано и изпълнено", са заявили двамата политици на разговорите, визирайки приетото от НС решение, с което на "Мини Марица Изток" се отпускат по 250 млн. лв. годишно за четири години.

"Днес в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС гарантирахме непрекъснатата работа на миньори и енергетици в Маришкия басейн", са казали още Борисов и Пеевски на протестиращите. По време на срещата миньорите са поискали гаранция, че отпуснатите средства ще бъдат използвани по предназначение.

От страна на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС поехме категоричен ангажимент и ще изискваме непрекъснато информация за развитието на процеса от министъра на енергетиката и от ръководството на мините, са се ангажирали Борисов и Пеевски, става известно от публикацията.

Дир.бг