Десетки събития са включени в празничната програма за майските празници на културата в Шумен и за Деня на Шумен – 11 май. Програмата бе оповестена днес на пресконференция в общината.

„Традиционно събитията през месец май в града са много и разнообразни. Така е и тази година. На бул. „Славянски“ до сградата на общината ще бъде изградена откритата сцена, на която ще се изявят певци, музиканти, танцьори“, каза в началото на брифинга Даниела Савчева, директор на дирекция „Образование, наука и култура“, която представи основните акценти в празничните майски дни. На пресконференцията бяха още Ивайло Цанев, Красимира Димитрова от отдел „Култура“, експертът по спорта  в общината Даниел Даулов и директорът на II ОУ „Д-р Петър Берон“ Павел Павлов. В това училище за поредна година ще се проведе надпревара по краснопис и правопис за първокласници.

Празникът на Шумен, който отбелязваме на 11 май, тази година ще започне още на 8 май с концерт на Б.Т.Р. и шуменските групи Forgot the ten и Lampa. Рок концертът е на 8 май от 19,00 часа на сцената до общината.

Денят на Европа 9 май ще бъде отбелязан с традиционната лекоатлетическа щафета за ученици „Европа“, чиито старт е от 9,45 ч. След нея, от 11,00 часа пред Паметника на загиналите във войните на пл. „Кристал“ ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя.

На 10 май от 18,00 часа концерт ще изнесат Детски танцов състав „Пламъче“, Детски танцов ансамбъл „Пъргавелче“, Детски танцов ансамбъл „Веселяче“, Детски фолклорен състав „Звънче“, Детски танцов състав „Венче“, Народен хор при СУ „Сава Доброплодни“ и Моника Радева, ученичка от СУ „Сава Доброплодни“. Преди изпълненията талантите ще изпишат с телата си името на Шумен и сърце. Флашмобът ще е в парка до общината.

Официалното отбелязване на Деня на Шумен – 11 май, ще започне от 10,00 часа с молебен за здраве в  Храм „Свето Възнесение Господне“. От 10.30 ч. пред сградата на Община Шумен ще се състои тържествен ритуал по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Шумен. От 11.00 часа в зала 363 на Община Шумен е тържествена сесия на Общински съвет, на която ще бъде връчена „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г.

На 11 май на откритата сцена ще е концертът на Любо Киров. Той е с начален час 19,30. В него участват още танцова организация „Танцувалня“ и вокална група „Морски песъчинки“ – Бургас. Концертът ще завърши с празнична заря

На 11 май започва мажоретният фестивал „Мадарски конник“, който ще събере в Шумен над 500 мажоретки. В същия ден ще се открие и театралния фестивал „Друмеви театрални празници‘

Дните от 12 май до 30 май също са наситени със събития. На 17 май в зала „Арена Шумен“ ще бъде отбелязан Международния ден на спорта. В същия ден се открива националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. На 20 май в къща музей „Панчо Владигеров“ ще бъдат награден отличниците на Випуск 2024. На 23 май на паметник „Създатели на българската държава“ ще се състои тържественото връчване на „Наградата на Шумен  за образование и наука“. Началото е от 19,30 ч., а след церемонията концерт ще изнесат Тримата български тенори.

24 май ще бъде отбелязан в Шумен с празнично шествие на образователни и културни институции. Началото на парада е от 10,00 часа.

Всички събития през месец май може да видите в прикачения файл.

ШУМ.БГ