С молебен за здраве и благосенствие и тържествено издигане на знамената на България, на Европейския съюз и на Шумен пред сградата на общината започнаха тържествата за Деня на Шумен 11 май.

Националният флаг на България бе издигнат от художника Светозар Чилингиров. Той е Носител на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г. в раздел изобразително изкуство. Знамето на Европейския съюз вдигна Мариян Петков – ученик от 12 клас на ППМГ „Нанчо Попович“. Той е носител на Наградата на Шумен за 2023 г. в категория „Ученик на годината в областта на изкуствата и спорта“ и избран за спортист на годината за 2023 г. за изключителните му постижения в областта на кикбокса. Знамето на град Шумен издигна хореографът и почетен гражданин на Шумен Красимир Савов.

На церемонията присъстваха гости от Дебрецен, Унгария, депутати от 49 НС, кметът Христо Христов, областният управител Добромир Добрев, председателят на ОбС-Шумен Ася Аспарухова, общински съветници, почетни граждани на Шумен, много гости..

Шуменката Анна Стоянова пък, която е курсант от Висшето военноморско училище във Варна, връчи на кмета Христо Христов знамето на Шумен, пътувало с нея до Антарктида на борда на научноизследователския кораб “Св. св. Кирил и Методий”.

„Празникът на Шумен - 11 май с преклонение и гордост ни връща към времената, в които по нашите земи се е поставяло началото на българската държавност, към покръстването на българите, към разпространяването на кирилицата като официална писменост. Днес многократно звучи нашият химн „Оттука започва България”, чийто текст ни препраща към делото на предците ни, поставили основите на националната и културната ни идентичност.

Освен славно минало Шумен има и достойно и динамично настояще. През годините градът бележи своите високи постижения в икономиката, образованието и културата, но има и нелеки, кризисни времена. Във всички от тях, ние, шуменци, винаги сме обичали своя град, грижили сме се за него и заедно сме го развивали.

Хората са най-ценното, което този град притежава – искрените, искащите, трудолюбивите, мечтаещите.  Те са носителите на неповторимия дух на нашия град. Те са гарант за бъдещето

Пред нас, днешните граждани на Шумен, стои задачата да продължим започнатото с добро така, че градът да е привлекателно и достойно място за живот и работа на децата и внуците ни. Ние сме длъжни да научим наследниците си да обичат родния дом, семейството и приятелите си. Нека този празник да е извор на разбирателство, сътрудничество, да преодолеем различията си и да сме полезни на града ни“, каза в словото кметът Христо Христов.

По повод празника поздравление изпрати и областният управител Добромир Добрев:

„На 11 май почитаме светите равноапостоли Кирил и Методий и се прекланяме пред делото на нашите възрожденци - будители на знание, книжовност и просвещение. Съхранените дълголетни духовни и културни традиции в многовековната ни история са нашата гордост и вдъхновение към нови постижения в достойния път на Шумен. Нека и занапред да продължим да развиваме нашия град със своя труд, енергия и всеотдайност. Нека вярваме в общия ни просперитет и да работим последователно за по-доброто бъдеще на всички нас“.   

Поздравление за 11 май поднесе и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова:

„В дни като този празничните емоции за принадлежност към обичания град, неминуемо изискват и равносметка от постигнатото до сега и  извървения път от всеки нас и от всички заедно. Днешният ден е повод за гордост и удовлетворение, самочувствие и надежда за постигане на по-големи успехи, повод да си спомним и почетем всички благодетели на нашия град.
Нека живеем отговорно с мисъл за днес и утре, с достойнство да пазим и предаваме на идните поколения традициите си, обединени от отговорността да съградим достойно бъдеще за децата ни.
Нека обичаме и пазим своя роден град, да го развиваме и градим авторитета му, да бъдем единни и мъдри при решаване на значими за него въпроси“.

Тържествата за Деня на Шумен ще продължат през целия ден.

На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат удостоени носителите на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“ за 2023 г.

В 16,30 часа по бул. „Славянски“ ще дефилират участничките в Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“.

За 18,00 ч. пред сградата на ДКТ „Васил Друмев“ е предвидена церемония по откриване на фестивала „Друмеви театрални празници“ .

Кулминацията на честванията е от 19,30 часа на сцената пред сградата на общината, където ще започне празничен концерт с участието на Любо Киров, Вокална група „Морски песъчинки“- Бургас и Танцова организация „Танцувалня“.

ШУМ.БГ