На тържествена сесия на Общински съвет – Шумен бяха връчени почетни знаци и награди на шуменци, които с делата и мислите си допринесли за развитието на града.

Най-високото почетно отличие на Шумен „Ключ на град Шумен“ бе връчено за първи път на днешния 11 май 2024 г. Наградата е учредена през 2011 г., но досега за нея не е имало предложения и не е връчвана.

Носител на „Ключ на град Шумен“  е Фикрет Индже, който е един от най-големите дарители в града и общината и собственик на “Алкомет” АД.

„Сърдечно ви благодаря за високото отличие. Щастлив съм, че съм част от живота на този град. И занапред Шумен ще е моя кауза и съдба“, каза след получаването на отличието г-н Индже.

Носител на „Ключ на град Шумен“  е академик Дамян Дамянов за приноса му в развитието на медицината.

„Благодаря за наградата. Символично е, че тя се връчва в този ден 11 май – Деня на Шумен. Още по-символично е, че това ключ на града, което е израз на голямо доверие. Тази награда е чест и признание за мен, а признанието задължава благодарния човек още повече“, каза акад. Дамянов.

Носител на „Ключ на град Шумен“  е Александър Узунов – кмет на Шумен от 1974 г. до 1986 г., като в тези години се извършва благоустрояване и индустриализация на града“.

„Искам преди всичко да изразя своята благодарност към всички вас за оценката, която ми давате с тази награда и за това, което е съградено в град Шумен. Това е и признателност за всички хора, които положиха усилия за изграждането на нашия град. Гордея се с това, което е направено. Има и много проблеми, които сега трябва да се решават. Нека обединим усилията си за това“, заяви Александър Узунов.

Бе връчено почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“. Негови носители станаха поетесата Роза Боянова и ръководителят на фолклорен танцов ансамбъл „Веселяче“ Боряна Колева.

Кметът Христо Христов и председателят на Общинския съвет отличиха и носителите на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“

В раздел “Литература” наградата е за Антоний Димов за стихосбирката “Есхатологии”.

В раздел “Музика” наградата получи Красимир Савов за спектакъла „Без радио не мога“.

В раздел “Танц” индивидуалното отличие е за Димитрина Узунова-Господинова, ръководител на Детски танцов състав „Венче“ и Фолклорна формация „Омая“, а колективната е за Школа за класически танци към ОДК – Шумен с художествени ръководители Светла Денчева и Юлия Николова за Коледен балетен концерт „Бяла е, вълшебна е, Коледа е...“.

В раздел “Фотография, видео и кино” наградата на Шумен е за документален филм „Времето на Войников“, автори Станчо Пенчев и Добромир Добрев.

В раздел “Изобразително изкуство” се присъжда индивидуална и колективна награда. Първата е за Светозар Чилингиров за Самостоятелна изложба живопис, открита през юни м.г. в ХГ „Е. Карамихайлова“, втората за Атанас Атанасов и Валерий Желязков за Съвместна изложба, открита през април м.г. в Изложбена зала на РБ “Стилиян Чилингиров“.

Индивидуалната награда в раздел “Приложни изкуства” е за Радослав Ценов за Декоративна металопластика, експонирана на новите алеи на ул. „Марица“.  Колективната награда в този раздел е за Школа „Дърворезба“ при ОДК - Шумен, с ръководител Ангел Минчев за аранжирана изложба в МОН през 2023 г. по случай 18 години от създаването на школата.

В раздел “Дейци на културата” Наградата е за Марияна Петкова - художник и Румяна Симеонова – литератор за реализиране на поредица от събития на СНЦ „Клуб култура за Шумен“

Посмъртно с Почетен знак на кмета бе удостоен журналистът Красимир Крумов за публицистичната си дейност. Наградата получи дъщеря му Агата Крумова.

ШУМ.БГ