Според слуховете откриването може да се превърне в експлозия от обвинения в духа на движението #AзСъщо (#MeToo).

Часове преди началото на кинофестивала в Кан, девет жени, повечето от които анонимни, обвиняват френския филмов продуцент Ален Сард в сексуално посегателство или изнасилване, когато са били непълнолетни или съвсем млади актриси, предаде АФП.

Планирана е и стачка на служителите, което създава опасения от отмяна на церемонията.

Обвиненията за сексуално насилие са отправени от страниците на броя на женското списание "Ел", публикуван в понеделник, 13 май. Според статията повечето от деянията датират от 80-те и 90-те години на миналия век и не са съобщавани досега.

Актриса "от телевизионни сериали от 1990 г. до 2000 г.", представяща се с първо име "Елза", разказва как продуцентът, който сега е на 72 години, я е изнасилил, когато е била на 15 години. Това се е случило през 1985 г. Тогава под претекст, че на професионална среща ще обсъждат предстояща роля, той я поканил в апартамента си в 8-и район на Париж, твърди жената.

Други жени, чиито имена са променени, се оплакват от изнасилване, опит за изнасилване или от действие, което би могло да бъде приравнено към опит за сводничество, отбелязва АФП.

Адвокатът на продуцента Жаклин Лафон, с която АФП се свърза, не отговори на отправеното запитване.

В Кан тази година трябва да бъдат представени големи и очаквани продукции като "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, както и новият филм на Йоргос Лантимос "Видове доброта" (Kinds of Kindness).

Комбинацията от вълнение по повод премиерите на филми и опасенията от отмяна на церемонията, съчетани с евентуални криминални обвинения, прави атмосферата изключително специфична, каза пред Ройтерс Скот Роксбъроу, главен редактор на европейския офис на изданието "Холивуд рипортър".

Френският ежедневник "Фигаро" съобщи през миналата седмица, че организаторите са сформирали кризисен екип в случай на евентуалното оповестяване на имената на 10 фигури от филмовата индустрия по обвинения в сексуално насилие в деня на откриването. Според изданието е възможно и някои филми да отпаднат от графика на прожекциите, а обвинените може да бъдат помолени да не се появяват на червения килим.

Възможно е да бъде обявена стачка на фестивалните работници заради предложени промени в трудовото законодателство на Франция.

Според Роскбъроу научнофантастичният епос на Копола "Мегалополис" е филмът, който задължително трябва да се гледа през тази година.

Изминалата година беше добра за киното, отбеляза той. По думите на Фремо организаторите са взели решение да не пренасят полемиката от обществения живот в рамките на кинофорума.

Кан има слабост към утвърдените холивудски звезди и това личи по почетните награди, които все повече се раздават в последните години - Джордж Лукас, Мерил Стрийп, Том Круз, Харисън Форд и др.

Това е част от желанието на организаторите на фестивала да привлекат светлините на прожекторите към актьорите, които са донякъде забравени в ерата на "Марвел", каза Роксбъроу. Сред актьорите под 35 години, които ще минат по червения килим в Кан, ще бъдат Джейкъб Елорди от тийнейджърската драма "Еуфория", Аня Тейлър-Джой и поп звездата Селена Гомес.

Дир.бг