Косатки в Испания потопиха ветроходна яхта близо до Гибралтарския проток, предаде ДПА. 

В неделя сутринта двамата членове на екипажа на 15-метровата яхта Alboran Cognac чуват приглушени удари по корпуса. Това се случва на около 26 км от нос Спартел в Мароко, на южния вход на Гибралтарския проток. 

Повреден е рулят на ветроходната яхта. Вода навлиза в лодката и моряците подават сигнал за спешна помощ. 

От Испания е изпратен хеликоптер, а близкият танкер MT Lascaux е помолен да се притече на помощ на авариралия плавателен съд.

Час след сигнала за бедствие екипажът е евакуиран на танкера. Яхтата обаче не може да бъде спасена и скоро след това потъва. Това е седмият подобен инцидент от 2020 г. насам.

Експертите, изучаващи поведението на интелигентните животни, предполагат, че косатките са се блъснали в яхтата. Учените добавят, че морските бозайници принадлежат към група от 37 вида, които живеят между северната част на Иберийския полуостров и Гибралтарския проток на юг, допълни ДПА. 

Не е известно защо от 2020 г. насам косатките многократно блъскат плавателни съдове. Въпреки че винаги се говори за „нападения“, учените описват поведението им като „взаимодействия“, тъй като не е известна причината за тези действия, които се наблюдават само в този морски район.

Възможно е животните просто да са искали да си поиграят. Възможно е обаче това да е и реакция на негативен опит с кораб.

БТА