Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов. По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още той.

Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност, каза служебният министър.

По думите му "заплашителната ядрена реторика на Кремъл е неприемлива и трябва да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство". "Не трябва да има съмнение, че амбицията на Москва е да възстанови влиянието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, включително чрез използване на военна сила. Сега всички виждаме руските военни престъпления в Украйна и те не трябва да остават ненаказани. Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде готова да посрещне това най-сериозно предизвикателство за нашата обща сигурност в дългосрочен план", коментира Запрянов.

НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море.

По-нататъшното предоставяне на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика. Трябва да ги подкрепим с всички необходими оръжия, въоръжение и техника, които нашите въоръжени сили могат да си позволят да осигурят, каза още Атанас Запрянов.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват във форума, посочват организаторите.

БТА