Ваня Григорова от "Солидарна България", които не успяха да влязат в парламента, направи изявление за приключилите избори - подобно на повечето родни политици - във Фейсбук. "Резултатите са разочароващи, значително под очакваните", заяви синдикалистката, която заедно с бившия омбудсман Мая Манолова се бореше за левите гласове на изборите и получи 1,47% от тях.

Тя благодари на коалиционните партньори и на хората, които "въпреки разнопосочния натиск, на който бяха изложени, ми се довериха лично, като се кандидатираха от името на новата коалиция "Солидарна България"! Така поеха по пътеката на риска, вместо по предварително разстлано червено килимче. Сърдечно благодаря на транспортните работници, които бяха ежедневно, от сутрин до вечер сред жителите на 25 МИР и популяризираха нашите общи каузи напълно безкористно!", написа Григорова.

Според официално оповестените данни на ЦИК, коалиция "Солидарна България", на която тя е председател, е получила доверието на 31 472 избиратели.

"Макар времето да беше изключително кратко - едва месец и половина от обявяването до изборния ден, за мен резултатите са разочароващи, значително под очакваните", коментира Ваня Григорова.

Тя каза още, че са очаквали, че изборите ще преминат при ниска активност, когато твърдите партийни ядра тежат неимоверно много. И въпреки това са решили да потърсят традиционно непредставените и трайно разочарованите, да опитат да ги върнат към политическия процес.

"Знаехме, че "промяна" е станала мръсна дума заради група сглобкаджии и шмекери, но не очаквахме, че толкова много хора ще потърсят спокойствие в статуквото. "Уродлив ред, но все пак някакъв ред" - явно това е логиката, по която се водят стотици хиляди избиратели. Наясно бяхме, че все повече българи живеят с усещането "Няма държава!". Не очаквахме, че ще си потърсят държавността в легенди и приказки за минало величие, не в настоящето.

Искахме разговор с хората по сериозни проблеми на всекидневието им като например либерализацията на енергийния пазар и отражението й върху цената на тока. Но очевидно повече хора са предпочели някой да им говори за "Воини на светлината". Опитахме, доколкото е възможно, да водим разговори очи в очи, не знаехме, че има такава жажда за ТикТок "политическа" комуникация", написа още Ваня Григорова.

Според нея има няколко извода и за ситуацията вляво.

"Още през март на форум в НДК предупредих, че уроците от успешното явяване на изборите в София изглежда са забравени. Припомних и печелившата формула: прагматични идеи в полза на работещите хора; широка коалиция; силни кандидати; гражданска подкрепа; участие и на представители на трудещите се в листите, но не в ъгъла за брошка, а като ПЪЛНОЦЕННИ ПАРТНЬОРИ. Предупредих, че има опасност да се явим на парламентарните и европейските избори разединени. За съжаление, никой от останалите лидери в ляво не поде темата. А някои "опитни политици", както ги наричам прекалено въздържано, привидяха в добрите резултати в София шанс да се върнат "в играта", като изгреят отново на сцената. Попитах ги публично - "Жива ли е надеждата, която дадохме с нашата кампания, има ли я още енергията?". За съжаление, опитът ми да я съживя в такава ситуация се оказа неуспешен", каза Григорова.

По думите й по време на кампанията тя не е не нападнала някоя от другите организации вляво, макар през цялото време да е била обект на "приятелски" огън. "Имах зачислени и персонални "разобличители". Като гледам резултатите на всички, не виждам какво са спечелили от това. Разбира се, и аз понесох щети. Не вярвах, че всекидневните клевети ще имат чак такъв ефект, докато не го усетих на гърба си", написа лицето на "Солидарна България".

Григорова заяви още, че е щяла да се радва, ако в НС бяха попаднали три леви групи, но според нея "други са щастливи, че остават единствено представени. Това е тяхната представа и фикс идея за лявото - дори и то да стигне тежестта на грахово зърно".

"Пред всички стои въпросът какво да се прави. Единият възможен отговор е да се нагаждаме към средата такава, каквато е. Лично аз това не го умея", приключи обръщението си Ваня Григорова.

Дир.бг