Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на "Възраждане" и ИТН да бъде отменен Законът за ратифициране на споразумението за финансов принос между Република България и Европейската комисия съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета. Новината съобщи правният сайт "Лекс".

Законът, свързан с финансовата помощ за Украйна, беше приет на 13 декември 2023 г. на две четения в един ден. Депутатите на "Възраждане" и ИТН в предишния парламент твърдяха, че това е станало в нарушение на Конституцията. Тя позволява приемането на закон на две четения в един ден, но само по изключение. В искането си от двете формации сочеха, че са искали да направят предложения между двете гласувания, но това право им е било отнето.

Оспореният закон има един член, който гласи: "Ратифицира Гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета, подписано за Република България на 28 март 2023 г. и за Европейската комисия на 17 май 2023 г." и една заключителна разпоредба, която предвижда, че влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Предложението законът да се гласува два пъти в един ден е на Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Николай Дренчев от "Възраждане" прави обратно предложение: "Нищо няма да ѝ стане на Украйна, ако не гласуваме днес на второ четене и втория законопроект и не дадем още 20-30 милиона допълнително точно днес. Дайте малко време между първо и второ четене, няма смисъл всичко да се приема в рамките на няколко минути. Имате мнозинство, вероятно ще имате мнозинство и другата седмица - гласувайте го тогава. Дайте си малко време да осмислите какво правите, защото после, когато пледирате, че не сте знаели какво правите, не знам дали съдът ще го кредитира. Благодаря".

Председателстващата заседанието Росица Кирова му отговаря: "Искам само да Ви обърна внимание, че всъщност гласуваме ратификация, в която няма как да направим промени като начало, господин Дренчев. Смятам, че това е недостатък на Правилника ни, защото би трябвало да е ясно. Затова ще подложа процедурата, която госпожа Петкова предложи, на гласуване. Народното събрание ще се произнесе дали иска да гледа на второ четене въпросната ратификация. Господин Ганев, няма как да променим ратификацията между първо и второ четене".

Какви са мотивите на КС ще стане ясно, когато бъде публикувано решението му.

Дир.бг