Група хакери, проникнали в информационната база на Националния център за данни на Индонезия, поискаха откуп от осем милиона долара, за да възстановят информацията и съответно работата на институции, но правителството отказва да плати посочената сума, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местните власти.

По-рано днес индонезийският министър на комуникациите и информационните технологии Буди Арие Сетиад заяви, цитиран от Ройтерс, че хакери са извършили кибератака срещу индонезийския Национален център за данни и по този начин са засегнати имиграционните проверки на летищата. Министърът допълни, че правителството няма да плати поискания откуп от осем милиона долара, информира АП.

Миналата седмица кибератака наруши нормалното извършване на няколко типа дейности, най-вече на летищата, където се образуваха дълги опашки по имиграционните гишета. Въпреки това автоматичните машини за издаване на паспорти вече работят нормално, заявиха от Министерството на комуникациите.

Министър Буди Арие Сетиади заяви, че киберпиратите са използвали нов вариант на съществуващ зловреден софтуер. Киберпрестъпната група "Локбит" е известна с това, че използва зловреден софтуер (рансъмуер), за да изнудва жертвите си с цел откуп. "Сега се фокусираме върху възстановяването на дейностите на засегнатия Национален център за данни", каза Буди.

Софтуерът за откупи работи, като криптира данните на жертвите, посочва Ройтерс. Хакерите могат да предложат решение в замяна на плащания, които обикновено се извършват в криптовалута и могат да достигнат стотици хиляди или дори милиони долари. Ако жертвата окаже съпротива, хакерите могат да заплашат с изтичане или изтриване на поверителни данни, за да окажат натиск върху лицето или организацията, допълва Ройтерс.

Хакерите държат данни в залог, като при получаване на осем милиона долара ще дадат ключа за обратен достъп до изтеглената информация, заяви директорът на отдела за мрежови и технологични решения към "Телком Индонезия" Херлан Виджанарко, цитиран от АП.

Кибератаки са нарушили дейността на над двеста държавни служби на национално и регионално ниво от 20 юни насам, каза генералният директор на Центъра за информационни приложения към индонезийското Министерство на комуникациите и информационните технологии Самуел Абриджани Пангерапан.

Миналата година медии съобщиха, че данни за сметките на 15 милиона клиенти на най-големия ислямски кредитор в страната са били публикувани онлайн. Банката не потвърди, че данните ѝ са изтекли.

През 2022 г. централната банка на Индонезия беше атакувана със софтуер за откуп, но заяви, че атаката не е засегнала обществените ѝ услуги. През 2021 г. недостатък в ковид приложението на Министерството на здравеопазването разкри личните данни и здравния статус на 1,3 милиона души.

БТА