"Булгаргаз" започна арбитражно производство срещу "Газпром Експорт" пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, съобщи българският обществен доставчик.

Заведеният в понеделник иск е за обезщетение на вреди от над 400 млн. евро, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на април 2022 г.

В средата на месец май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че новото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките на природен газ от "Газпром" за над 400 млн. евро. (С решение на СД на "Булгаргаз" ЕАД от 17 април изпълнителен директор на дружеството е Веселин Синабов.) Тогава министърът припомни, че "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора с "Булгаргаз" от април 2022 г. и отбеляза, че съгласно предвидените клаузи в договора и взетото от СД на "Булгаргаз" решение, първо ще бъде претендирана тази претенция към "Газпром Експорт" и ще бъде даден кратък срок - един месец, в който, ако е възможно, тя да бъде уредена доброволно.

"Срокът ще бъде изключително кратък, тъй като повече от две години забавяне е меко казано, за мен - неприемливо", каза тогава Владимир Малинов.

Днес от "Булгаргаз" отбелязват, че в края на месец май 2024 г. дружеството е изпратило покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании.

"След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" започна необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството", се казва в съобщението.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Малинов обясни, че претенциите за 400 млн. евро са на база извършен правен анализ, който значително се е забавил, и финансов анализ за размера на претендираната неустойка, като са ползвани и външни международни кантори за тази цел.

Дир.бг